Der Spiegel: Од брзине којом Запад и Русија јуре једно на друго - застаје дах

09-08-2014 02:00:10 | | Факти, фото: Факти/ mojenovosti.com |

Дискусија око политике Кремља према Украјини поделила је Немачку, али уместо што се воде бесконачни спорови, пише Der Spiegel, немачки политичари би требало да се упитају: шта је довело до конфликта са Русијом?

Конфликт је био опасан од самог почетка, тврди овај лист. У Украјини су избиле противречности између односа према западним вредностима и сопственог идентитета. Запад се у њих умешао не узимајући у обзир ни интересе самих Украјинаца, ни интересе Русије.

Европа је рекла којe су западне вредности приоритет, али се о томе одлучило у Берлину и Бриселу, а не у Кијеву, пише Der Spiegel.

„Од почетка кризе прошло је осам до девет месеци. Од брзине којом Русија и Запад јуре једно на друго, застаје дах. Где ће се зауставити?“ - пита се утицајни немачки лист које тврди да политика јачања санкција значи да је ритуално приношење жртви заменило реалну политику.

Да би се све вратило у оквире практичне политике, Der Spiegel предлаже да се Кремљу упуте три конкретне понуде.

1. Запад признаје да је припајање Крима Русији - свршена ствар (која не подлеже ревизији).

2. Русија не треба да спречава зближавање Украјине и ЕУ, али Украјина не трeба да ступа у NATO.

3. Русија и Европа морају заједнички да изграде нове структуре безбедности и у случају неопходности - без америчког учешћа.

Der Spiegel се нада да ће Министарство иностраних послова Савезне Републике Немачке овакав или неки сличан предлог понудити Москви.