Налазите се на страници > Почетна > Разонода > Храна за тело и душу

Храна за тело и душу

23-12-2016 04:09:59 | | / vostok.rs |

Модерни ходочасници који обилазе манастире, храмове и цркве желе да се окрепе после времена проведеног у молитви. Московски верски центри прате овај тренд и посетиоцима нуде укусна јела спремљена у складу са њиховом религијом.

Модерни ходочасници који обилазе манастире, храмове и цркве желе да се окрепе после времена проведеног у молитви. Московски верски центри прате овај тренд и посетиоцима нуде укусна јела спремљена у складу са њиховом религијом.

Трпезарија Високопетровског манастира

Древни Високопетровски манастир је први пут поменут у 14. веку. Налази се
у самом центру Москвеиједан је од најживописнијих престоничких манастира. Чак је и сутерен цркве Свете Тројице, где је смештена манастирска трпезарија, осликан предивним фрескама на којима су представљени православни светитељи и сцене из њихових житија.

Манастирска трпезарија је врло цењена у Москви. Када дође време ручка, ходочасници и гости манастира морају што пре да заузму места како их не би предухитрили запослени из предузећа чије су канцеларије смештене у околини.

Мени се састоји од традиционалних руских јела: салата, супа и чорби, куваних јела и свежег пецива. Манастирски специјалитети су домаћи шчи од печурки, салата од цвекле и кајсије, као и печена риба. Важно је знати да се у манастиру поштују правила поста, тако да се у посним данима не служи месо нити друга мрсна јела.

Радно време:
од 12 до 18 часова, а ручак се служи од 13 до 16 часова.

Просечан износ рачуна:
250 рубаља.

Ресторан „Јерусалим“ у синагоги у улици Бољшаја Бронаја

Ресторан „Јерусалим“ смештен је на крову поменуте
синагогеи први је такве врсте у Москви. Током летњих месеци, када се може обедовати на отвореном, гости имају прилику да уживају на сунцу, али и погледу на оближње Патријаршијске рибњаке.

Мото ресторана је: „Кошер као у Јерусалиму, укусно као на Кавказу.“ И заиста, храна се спрема у складу са овом изреком. Нуде се бројна јела пореклом са руског Кавказа, попут врло укусног кебаба, али и јеврејска, као што су хумус, форшмак и фалафел. Посебну пажњу треба обратили на винску карту. Црна вина које се овде служе су на нарочито добром гласу.

На послужење се мало дуже чека, тако да гости имају прилику да посвете разгледању околине са крова синагоге.

Радно време:
од недеље до четвртка од 11 до 24 часа, петком од 11 часова до заласка сунца, а суботом од 19 до 24 часа (само зими).

Просечан износ рачуна:
1.500 рубаља

Кафе у старој московској џамији

С обзиром да је овај кафе смештен на
територији џамије, жене морају бити прикладно одевене, што подразумева да су им руке и ноге покривене. Међутим, треба признати да овде долази врло мало жена.

Унутрашњост кафеа прилично је једноставно уређена. Просторију испуњавају дугачки дрвени столови и столице направљене у минималистичком стилу. На једном зиду налази се слика истамбулске џамије Аја Софија.

На менију су углавном узбечка и татарска јела. Наравно, сва су припремљена на халал начин. Најтраженија је самса, врста узбечке пуњене пите. Редовни гости препоручују да се проба и манти (врста кнедли) и
плов(пилав). Петком треба стићи раније, јер верници који долазе на службу у џамији поједу сву храну још пре подневне молитве.

Радно време:
од 12 до 19 часова.

Просечан износ рачуна:
250 рубаља.

Кафе „Сатва“ при Московском друштву за свесност Кришне

У складу са веровањима чланова покрета „Харе Кришна“ храна која се служи у кафеу
„Сатва“у потпуности је вегетаријанска. Поред тога, јеловник је направљен у складу са принципима ајурведе: оброк мора да садржи све укусе које човек може да разликује – слатко, слано, љуто, горко, кисело и умами.

Овде се храна служи како „обичним“ посетиоцима, тако и онима који траже „прасад“, врсту освећене хране намењене приношењу жртве пред кипом божанства или светитеља.

Из понуде се издвајају јела као што је палак панир (спанаћ са сосом од павлаке и свежим сиром) и кромпир спремљен у касероли са поврћем и кичаријем (пиринач са махунаркама и поврћем). За оне који оброк не могу да замисле без нечега што бар подсећа на месо, препоручује се да пробају шницлу од маринираног тофуа. У „Сатви“ се може уживати и у различитим слаткишима.

Радно време:
од 9 до 21 час.

Просечан износ рачуна:
400 рубаља.

Наталија Зељенска, Руска реч