Путин: Сем нас, нико није веровао у победу Трампа

23-12-2016 03:52:02 | | / vostok.rs |


Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да нико сем Москве није веровао у победу Доналда Трампа на председничким изборима у САД и поручио америчким демократама да морају да науче како да достојанствено губе.

„Нико није веровао у победу новоизабраног америчког председника Трампа сем нас”, рекао је Путин на традиционалној годишњој конференцији за штампу, пренео је Ројтерс.

Он је додао да с Трампом жели пословне и конструктивне односе.

Путин: Руске ракете могу пробити сваку ракетну одбрану

МОСКВА– Руски председник Владимир Путин поручио је данас да нуклеарне ракете руске војске могу да пробију сваку ракетну одбрану.Он је рекао да је Русија морала да развије капацитете након што су се САД повукле 2001. из споразума о забрани система ракетне одбране из периода Хладног рата, пренео је АП.„Нисмо ми ти који су убрзавали трку у наоружању”, поручио је Путин на традиционалној годишњој конференцији за штампу у Москви.Руски председник нагласио је да је Русија, суочена са развојем америчких система ракетне одбране, развила нуклеарно наоружање које може да пробије те системе.Он је рекао да је модернизација руских нуклеарних снага у складу са постојећим споразумима о контроли наоружања, укључујући споразум „Њу Старт” са САД.Путин је претходно рекао да је руска војска јача од војске било ког потенцијалног агресора, али је признао да САД имају више ракета, подморница и носача авиона.„Они имају више ракета, више подморница и више носача авиона, ми то не оспоравамо, али смо ми једноставно јачи од било ког агресора”, рекао је Путин на традиционалној годишњој конференцији за штампу у Москви.Он је додао да је Русија напредовала у усавршавању својих система нуклеарне тријаде, укључујући начине на које се може савладати противракетна одбрана, наводи Спутњик.Модернизација руске војске, како је оценио, помогла је у јачању нуклеарних снага те земље, пренео је Ројтерс.

Говорећи о изјави Трампа да је неопходно да САД појачају своје нуклеарне капацитете, Путин је оценио да је она „нормална” и да не представља изненађење.

Трамп је јуче поручио да његова земља мора у великој мери да ојача и прошири своје нуклеарне капацитете.

„САД морају у великој мери да ојачају и прошире своје нуклеарне капацитете све док се свет не уразуми у вези са нуклеарним оружјем”, навео је Трамп на свом налогу на Твитеру, преноси Танјуг.

Руски председник Владимир Путин изјавио је да није битно питање ко је хаковао америчку Демократску партију, већ то што је хаковањем откривено манипулисање јавним мњењем у САД.

Ројтерс наводи да је Русија у више наврата негирала оптужбе да је Москва умешана у сајбер нападе на САД.

Убиство Карлова неће угрозити односе с Турском


МОСКВА – Руски председник Владимир Путин оценио је данас да је убиство руског амбасадора у Турској Андреја Карлова био покушај да се погоршају руско-турски односи, али је поручио да то неће угрозити односе Москве и Анкаре.


Он је на традиционалној годишњој конференцији за штампу у Москви рекао да је сада променио мишљење да је турско руководство дало налог за обарање руског борбеног авиона Су-24 у Сирији.

„Био сам скептичан према речима да је наш авион био оборен без дозволе руског руководства, али сада, након убиства амбасадора, почињем да верујем да је све могуће”, поручио је Путин.

Карлова (62) је у понедељак из пиштоља убио 22-годишњи бивши турски полицајац, док је, у једној галерији у Анкари, држао говор отварајући изложбу фотографија „Русија очима Турака”.

Руско Министарство спољних послова званично је окарактерисало тај напад као терористички акт. (Танјуг)

Путин: Русија смањује производњу нафте


МОСКВА– Русија ће смањити производњу нафте и сарађиваће са Организацијом земаља извозница нафте (ОПЕК) како би подржала глобалне цене нафте, изјавио је данас руски председник Владимир Путин на традиционалној годишњој конференцији за штампу.

Путин је изразио наду да ће се цене нафте стабилизовати на актуелном нивоу, који је изнад просечне цене од 40 долара за барел, преноси агенција Ројтерс.

У руски буџет ће се, према његовим речима, слити додатних 1.750 милијарди рубаља (28,65 милијарди долара) наредне године уколико цене нафте буду у просеку 50 долара за барел.

Путин је раније изјавио да пад руске економије успорава, да одлив капитала јењава, као и да реалне плате почињу да се опорављају.

Руска економија ће, како је рекао, ове године пасти за само 0,5-0,6 одсто у односу на пад од 3,7 одсто из прошле године, док ће инфлација вероватно достићи 5,5 одсто, преноси британска агенција Ројтерс.

Руски председник је рекао и да је буџетски дефицит пројектован на 3,7 одсто бруто домаћег производа, а одлив капитала на 17 милијарди долара.

„Иако економски проблеми остају, приметан је позитиван тренд. У протеклих неколико месеци уочавамо веома скроман, али ипак реалан раст плата у реалном сектору економије”, навео је Путин, а преноси њујоршка агенција „Блумберг”.

У појединим секторима економије се, како је додао, већ повратио раст, а приметан је и озбиљан раст у пољопривреди од барем 4,0 одсто у овој години, при чему би жетва житарица требало да премаши 119 милиона тона.

Мировни преговори о Сирији биће одржани у Астани
МОСКВА–Руски председник Владимир Путин изјавио је данас на традиционалној годишњој конференцији за медије да су се Русија, Иран, Турска и сиријски председник Башар ал Асад договорили да учествују на мировним преговорима у казахстанској престоници Астани како би покушали да разреше сукоб у Сирији.Путин је казао да евакуација из Алепа не би била могућа без помоћи Русије, Ирана и Турске нити без Асадове добре воље, преноси Ројтерс. Руски председник је навео да би следећи корак за Сирију био прекид ватре на нивоу целе земље.Ројтерс подсећа да је заменик министра спољних послова Русије Генадиј Гатилов раније изјавио да очекује да преговори у Астани буду одржани средином јануара наредне године.

Ослобађање Алепа корак ка стабилизацији Сирије

МОСКВА - Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да је враћање Алепа под контролу сиријских владних снага веома важан корак ка стабилизацији те ратом разорене земље.

„Ослобађање Алепа од радикалних елемената је веома битан део нормализације ситуације у Сирији, и надам се, у целом рагиону”, поручио је Путин на састанку с руским министром одбране Сергејом Шојгуом, пренео је АФП позивајући се на руске новинске агенције.

Путин је додао да ће све заинтересоване стране, међу којима сиријска влада, Иран и Турска, наставити с напорима да се постигне коначно примирје у Сирији, наводи Ројтерс а преноси Танјуг.

„Ми и наше колеге из Ирана и Турске, и наравно сиријско руководство, заједно са другим регионалним нацијама, или свим заинтересованим земљама, требало би да наставимо да радимо да се постигне коначно примирје”, рекао је Путин.

Он је нагласио да би требало урадити „све што је могуће” како би се зауставили сукоби у Сирији.

„У сваком случају, ми ћемо тежити ка томе”, поручио је Путин.

Путин: Пре или касније нормализоваћемо односе с Украјином

Руски председник Владимир Путин изјавио је данас на традиционалној годишњој конференцији за медије да је „сигуран да ће пре или касније доћи до нормализације односа с Украјином”.


Ројтерс наводи да је Путин у вези са мостом који би требало да повеже Русију са полуострвом Кримом навео да ће он бити „од користи за развој руско-украјинских односа и будуће трговинске и хуманитарне везе”.

Путин је казао и да је нормандијски формат преговора о украјинској кризи „није баш толико ефективан, али да би свакако требало да буде задржан”. Председник Русије је рекао да подржава одлуку ЕУ о дозволи Украјинцима да европски блок посећују без виза.

Путин: Наредних дана почињемо са испорукама гаса Криму

МОСКВА–Русија ће почети са испорукама природног гаса Криму у наредним данима, изјавио је данас руски председник Владимир Путин.

„У наредна два или три дана ћемо објавити завршетак радова и да почињу испоруке гаса”, рекао је Путин на традиционалној конференцији за новинаре која се одржава крајем године у Москви, преноси агенција Ројтерс.

Русија завршава изградњу гасовода који ће повезати полуострво Крим са континенталним делом руске државе.

Политика, Танјуг