(Не)реална претња НАТО интервенцијом на Балкану

19-12-2016 07:45:04 | | Спремају ли се НАТО трупе за поход на Балкан (Фото Фонет / А |

Да би Алијанса интервенисала све државе чланице морају да се сагласе и то није тако лако, каже Зоран Драгишић, док Александар Митић истиче да Срби свој став према НАТО-у не заснивају на руском утицају, већ на искуству са бомбардовањем и улогом у отимању КиМ


Нова НАТО претња Србији, налик оној из 1999, и притисак на Републику Српску или, пак, покушај да се без потребе подигну тензије, без икаквих званичних порука из Северноатлантског војног савеза?

Информација објављена у загребачком „Вечерњем листу”, по којој је НАТО наводно спреман да интервенише на западном Балкану како би се спречиле међуетничке поделе и да је то записано у поверљивом документу Северноатлантског пакта у који је ова медијска кућа имала увид, изазвала је подељена тумачења.

Истог дана кад се појавио овај извештај Валентин Инцко, високи представник међународне заједнице у БиХ, поручио је за Ројтерс да се залаже за интервенцију ако би „биле прекорачене црвене линије”, мислећи на референдум о независности РС, мада се на питање да ли је у том случају за војно ангажовање, оградио речима да би се радије држао мирних решења, попут међународних притисака.

И у документу НАТО-а истиче се потреба за политичком сарадњом са Србијом, али се и упозорава на јачање руског утицаја на србски народ у региону и слабу подршку том војном савезу после бомбардовања 1999.

Упитан да прокоментарише те наводе, премијер Александар Вучић одговорио је да недавно на Савету НАТО-а није приметио никакво непријатељство и да без обзира на ствари из прошлости имамо партнерски однос с тим савезом. Потом је и начелник Генералштаба Љубиша Диковић у интервјуу за Спутњик рекао да не види зашто би НАТО био спреман да нас бомбардује.

„Опет су то можда неке произвољне оцене које имају сасвим други циљ. Лично сматрам да НАТО неће поновити грешку из 1999”, оценио је Диковић.

Лидер Двери Бошко Обрадовић, међутим, сматра да је скандалозно и срамно да нема никаквог званичног одговора државе на ове претње, а „Србија је безбедносно угрожена”.

„НАТО је сада решен да увуче Србију у своје редове по сваку цену… Вучићу је запрећено и да мора да се одрекне сарадње са Руском Федерацијом”, оценио је Обрадовић.

Професор Факултета за безбедност Зоран Драгишић сматра да најава евентуалне интервенције НАТО-а нема много везе с реалношћу и подсећа да је недавно био у саставу наше делегације на Самиту НАТО-а у Истанбулу те да није могао да чује никакве осуђујуће тонове према Србији.

„Готово да бих могао да се кладим да тај документ из ’Вечерњег листа’ није аутентичан, већ је покушај да се шири пропаганда у контексту негативних порука из Хрватске, укључујући и блокаду поглавља 26 у преговорима Србије и ЕУ. Ту би могло да се уклопи и оптуживање Срба да је њихова земља фактор нестабилности. А нити Србија неког угрожава, нити се Срби у региону спремају за дестабилизовање било кога”, каже Драгишић.

Председник Центра за стратешке алтернативе Александар Митић истиче да се, уколико је медијско тумачење документа веродостојно, ради о „још једном неспретном и контрапродуктивном документу НАТО-а”.

Подсећајући да Северноатлантски савез недавно јесте најавио јачање стратешке комуникације према србском народу, он оцењује да је, ако је овај документ део те стратегије, она унапред осуђена на пропаст.

„Те поруке можда ће бити дочекане с усхићењем у Загребу, Сарајеву и Приштини, али ће у Србији, РС и већинском делу Црне Горе само утврдити изузетно негативан став према НАТО-у. Срби свој став према НАТО-у не заснивају на руском утицају, већ на искуству са бомбардовањем и улогом у отимању КиМ”, наводи Митић за наш лист.

Кад је реч о руском утицају, Зоран Драгишић указује да „озбиљне европске државе веома добро знају да односи између Русије и Србије нису претња”.

„Чак и земље које би евентуално оптужиле Србију имају неупоредиво боље односе с Русијом и економску размену. Верујем да је бесмислен покушај да се представи како Русија преко Србије покушава да дестабилизује регион. За Србију, као суверену државу чија влада води независну политику, то је увредљиво”, каже Драгишић.

Митић, међутим, подсећа да је документ који се сада појавио супротан изјави генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, који је пре три недеље рекао да поштује политику неутралности Србије.

„Ако Столтенберг није говорио истину и НАТО и даље има агресивне намере, то у Србији никога неће нити изненадити, ни додатно уплашити, јер би значило ’статус кво’. Ако је пак говорио истину, зашто је онда допустио да га један овакав документ демантује? Београд би требало да пита НАТО: ’Да ли поштујете нашу војну неутралност или не? Али овога пута стварно’”, упозорава Митић.

На питање шта мисли о изјавама Валентина Инцка, Драгишић одговара да не постоји реална претња оружане интервенције.

„РС није та која угрожава Дејтонски споразум, нити оспорава било којем народу нешто у БиХ, него се њој оспорава. И да ли је уопште неко рекао да ће расписати референдум о независности? Притом, да би НАТО интервенисао морају све државе чланице да се сагласе и то није тако лако као што Инцко мисли”, закључује Драгишић.

Никола Белић
,
Политика