Пронађен антички град у Грчкој

18-12-2016 10:59:15 | | / vostok.rs |


Тим археолога открио је две и по хиљаде година стар изгубљени град који би могао да открије „многе тајне“ грчке античке цивилизације скривене на падини једног брда.

Тим са Универзитета у Гетеборгу из Шведске и Универзитета Борнмут из Велике Британије открио је град када је поближе осмотрио локацију која је претходно сматрана небитним некадашњим насељем. На обронку брда у близини града Влохоса северно од Атине, тим је пронашао антички град „са изграђеном мрежом улица и тргова“.

„Колега и ја смо прошле године наишли на локацију у вези са другим пројектом и одмах смо схватили њен огромни потенцијал“, објаснио је вођа тима, Робин Ренлунд.

Током двонедељног теренског рада у септембру тим је пронашао куле, зидове и градске капије на брду Стонгиловунију. Истраживачи су, такође, открили и новчиће и грнчарију која датира из 500. године пре н. е. „Пронашли смо градски трг и мрежу улица што указује на то да се овде ради о веома великом граду“, рекао је Ренлунд.

„Област унутар градских зидина је површине веће од 40 хектара“. Тим процењује да је град цветао од четвртог до петог века пре него што је напуштен, вероватно када су Римљани освојили ову област. „Чињеница да нико никада није истражио ово брдо је мистерија“, додао је Ренлунд.

Тим планира да изврши још једно теренско испитивање у августу, током којег ће користити радарску технологију да би боље истражио локацију и у нади да ће град моћи да се мапира без даљег ископавања.

„Зна се веома мало о античким градовима у региону и многи истраживачи раније су веровали да је западна Тесалија била помало забит током античког периода“, каже он.

„Наш пројекат стога попуњава велике празнине у знању о овој области и показује да још много тога остаје да буде откривено на грчком тлу.“ Ископавање је део Археолошког пројекта Влохос који представља сарадњу Одељења за антиквитете Кардице и Шведског института у Атини.