Пекинг: У случају трговинских ратова са САД Кина ће прибећи реципрочним мерама

18-12-2016 08:36:29 | | / vostok.rs |


Заменик министра финансија Кине Џу Гуангјао допустио је могућност да политика новоизабраног председника САД Доналда Трампа изазове трговински рат између две земље.

„У случају покретања трговинских ратова, Кина ће прибећи реципрочним мерама које ће довести до смањења радних места у САД. Ипак, ми не желимо да до тога дође јер то наноси штету обема земљама“, рекао је кинески званичник.

Трајање трговинских ратова, по његовом мишљењу, ако до њих дође, неће бити дуже од годину дана. Гуангјао је додао да се нада јачању партнерских односа између две земље, који се, почевши од 1972. године, након посете Ричарда Никсона, „постепено развијају“.

Трамп је више пута изјављивао да САД треба да уведу специјалне порезе на робу из Кине. По његовом мишљењу, то би могло да натера Кину на повећање курса јуана. Републиканац је такође више пута називао Пекинг економским непријатељем САД због његове валутне политике. Инаугурација Трампа ће бити одржана 20. јануара 2017. године. На функцији председника САД он ће заменити демократу Барака Обаму.