Британски генерал: Запад треба да призна да је рат у Сирији за њих изгубљен

17-12-2016 09:41:09 | | / vostok.rs |


Бивши начелник Генералштаба британске војске сматра да је сада неопходно фокусирање на решавање хуманитарних питања.

Западне земље треба да признају да је рат у Сирији за њих изгубљен и да је сада време да се фокусирају на хуманитарна питања, рекао је у интервјуу за радио Би-Би-Си генерал Дејвид Ричардс, бивши начелник Генералштаба војске Велике Британије.

„Бојим се да смо изгубили рат, али то не значи да, ако се наоружамо правилном стратегијом, треба да испустимо мир. Мислим да баш на то у овом тренутку треба да се фокусирају западни политичари“, рекао је Ричардс.

„На Западу, нажалост, не постоји јасна стратегија. Ми се бавимо људима попут Путина и Асада, који имају јасну стратегију и који су нас надмудрили и предухитрили.“

По речима генерала који је 2012. и 2013. правио планове за инвазију на Сирију, било је потребно предузети кораке за рушење Башара Асада или га подржати.

„Предложили смо добру војну стратегију, али је за њену имплементацију било потребно годину дана. Добили смо одговор да немамо толико времена и да стога план није довољно добар“, присећа се генерал. На то сам рекао: „Добро, онда треба размислити о томе да подржимо Асада, зато што у супротном можемо да добијемо најнегативнији могући резултат“.

У овом моменту генерал заступа што бржи завршетак рата у Сирији.

„Свесни смо ужасне хуманитарне ситуације у Сирији. Ако убрзо не завршимо овај рат, он ће трајати годинама. Не бојим се да признам да је либерална западна тачка гледишта, укључујући и моју личну, била веома лицемерна“, каже Ричардс.

„Кршили смо прсте причајући о хуманитарној ситуацији, а никада нисмо били спремни да је решимо“, додао је генерал.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут