Пуч у Украјини припремале америчке специјалне службе

17-12-2016 08:12:48 | | / vostok.rs |


Преврат у Украјини 2014. године су припремиле америчке специјалне службе, изјавио је бивши шеф администрације украјинског председника Андреј Кљујев на седници Дорогомиловског суда у Москви.

„Украјина је преживела две ’обојене‘ револуције и обе су биле део обрасца западних специјалних служби, тачније америчких специјалних служби“, рекао је Кљујев.

Он је сигуран да су догађаји били раније планирани. „То је по свим показатељима пуч, али и војна операција која је спремана више од годину дана“, навео је бивши шеф администрације украјинског председника. Он је људе који су изашли у зиму 2013. и 2014. године на Мајдан поделио на мирне демонстранте и на провокаторе.

„Ту су били мирни људи, који су митинговали, а били су и обучени, потплаћени људи, који су пуцали, бацали ’молотовљеве коктеле‘, палили борце Беркута. Западне специјалне службе су их обучавале и финансирале“, рекао је Кљујев.

Према његовом мишљењу, „покровитељи су потрошили много новца на обуку бораца и дискредитацију полицијских органа и представника власти“. Показатељи војне операције се виде у заузимању зграда администрација, која су истовремено почела у свим градовима. Андреј Кљујев се налазио на челу администрације украјинског председника Виктора Јануковича и у јануару и фебруару 2014. године је водио преговоре са опозицијом о закључивању споразума о решавању кризе.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут