Амбасадор Русије у Лондону: Смисао евакуације у Алепу је избегавање непотребног крвопролића

16-12-2016 10:40:52 | | / vostok.rs |


Амбасадор Русије у Великој Британији Александар Јаковенко објаснио је британском министру спољних послова Борису Џонсону смисао евакуације бораца и њихових породица из источног Алепа.

„У оквиру евакуације уз помоћ руске војске и активиста Међународног Црвеног крста из града се изводе хиљаде бораца и њихових породица на територију под контролом илегалних наоружаних група. Смисао евакуације, на којој смо ми и Уједињене нације одавно инсистирали, јесте избегавање непотребног крвопролића и, што је најважније, спасавање живота цивилног становништва источног Алепа и обезбеђивање хуманитарног приступа. Операцију прати око 40 новинских агенција и телевизијских канала, укључујући Би-Би-Си“, наводи се у саопштењу.

У раније објављеном саопштењу Џонсон је рекао да Русија и Иран нису испунили своје међународне обавезе, међу којима је и то да нису пружиле прилику за испоруку хуманитарне помоћи становницима источног Алепа. Британски министар сматра да Русија и Иран не заслужују никакве похвале за почетак евакуације, јер су „становницима Алепа изазвали толику патњу“.

Портпарол Министарства одбране Русије генерал-мајор Игор Конашенков у уторак је изјавио да је успешна операција сиријске војске за ослобођење источних делова Алепа била у сваком смислу хумана према цивилима.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут