Медведев: У наредним годинама у потпуности чемо покрити све наше потребе на тржишту намирница

16-12-2016 08:50:25 | | Илустрација: Reuters/ vostok.rs |

О повећању трошкова одбране

„Русија је и даље највећи извозник оружја на свету, после САД. Од тог извоза зарађујемо 17 милијарди долара годишње. Сви ми желимо мир, али је чињеница да свет купује оружје, а Русија га производи“.

„Свима је јасно да од тога нема користи само Министарство одбране, него цела земља. Свесни смо тога у каквом свету живимо. Мислим да људи цене што је ситуација данас стабилна, што се границе добро чувају, што се код нас не догађа оно што видимо на Блиском истоку и у Европи“.

О Доналду Трампу и његовом тиму

„Ми сматрамо да је Америка крива за то што су наши односи толико деградирали. Ми нисмо тежили ка томе. Предуслови за сарадњу су били врло добри. Можда ће нешто и остати за будућност, али темељ је уништен“.

„По питању међународне безбедности ми ћемо свакако остати у контакту, али што се тиче економије, ту немамо никакву обавезу да будемо партнери. Наш промет са САД износи 25-30 милијарди долара, што није нека значајна сума“.

„Погледајте шта се тамо догодило. Њима на чело државе долази човек који се ни један дан није бавио политиком. И што је најважније, ти људи немају усађене антируске стереотипе. То су људи који све почињу ’од чистог листа’, што није лоше“.

О приватизацији


„Није важно ко шта купује, само ако то заиста толико вреди“.

„Током 1990-их су многа предузећа неоправдано приватизована. То не значи да је та приватизација била незаконита, али то је нешто што је урађено у прошлости и сада се то више не може анулирати“.

„Приватизација пакета компаније ’Роснефть’ највећа је трансакција ове године у светској нафтној индустрији. <…> За куповину су били заинтересовани и Јапанци и Корејци, али то је било ’на дугачку дршку’. Ако неко хоће да купи те акције са одложеним плаћањем, онда је то за нас неприхватљиво“.

О корупцији и хапшењу федералног министра


„Хапшење бившег министра [економског развоја] Алексеја Уљукајева је крајње тужан догађај. То је нешто изван граница мојих схватања онога што се може догодити министру“.

„Такве случајеве [хапшења функционера] и судске процесе не треба претварати у шоу, не треба их ’лакирати’. ’Show must not go on’“.

„То није дневнополитичка потреба, није жеља да се придобију бирачи. Функционери се позивају на одговорност у сваком периоду, а не само пред изборе. Та линија се наставља“.

О допинг аферама

„Ја још увек нисам схватио ко је тај господин Мекларен и какав је његов правни статус. Погледајте шта тај господин говори у најновијем извештају: ’Ја сам потпуно уверен да је Мутко [Виталиј Мутко, министар спорта РФ до октобра 2016] умешан у примену допинга’. А неколико минута касније он каже: ’Ја немам доказе на ту тему’. На шта то личи?“

„Смешно је и говорити о томе да у Русији постоји државни програм допинговања. То није истина“.

„Антидопинг кампања је прерасла у антируску кампању. <…> Има ли повода да се нама ставе неке примедбе? Наравно, има. Има ли повода да се примедбе ставе другим земљама? Наравно, има. Али кампања је покренута само против наше државе“.

„Зашто је тек сада донета одлука да се промени домаћин Светског првенства у бобу и скелетону? Они имају право на то, али зашто баш сад? Кажу да је то због атмосфере. Зар је раније атмосфера била другачија? Какве су то детињарије, каква атмосфера?! Постоји уговор који везује нашу и међународну боб федерацију. Проверио сам, тамо није прописано да неко озбиљно сноси одговорност. Уговори треба да буду тако формулисани да друга страна треба добро да размисли пре него што одлучи да на сличан начин раскине уговор“.

О санкцијама

„Све је то рђава ствар, треба коначно завршити са тим“.

„Санкције свима наносе штету, али нисмо ми изазвали тај талас. У неком моменту су наши партнери помислили да помоћу санкција могу навести Русију да заузме одређени став. Тај метод је већ примењиван у више наврата и никад није уродио плодом“.

„У наредним годинама ћемо ми у потпуности покрити све наше потребе на тржишту намирница, а европске и нарочито балтичке земље ће имати од тога много штете“.

Јекатерина Синељшчикова, Руска реч