Герасимов: Војно-политичка ситуација у свету има тенденцију ка заоштравању

15-12-2016 01:31:17 | | / vostok.rs |


Војно-политичка ситуација у свету има тенденцију ка заоштравању, а незаконито ширење оружја за масовно уништење значајно повећава претње безбедности у разним регионима света, саопштио је данас начелник генералштаба Оружаних снага генерал Валериј Герасимов.

„Нажалост, војно-политичка ситуација у свету има тенденцију ка заоштравању. Повећање напетости у различитим регионима омогућава ширење тероризма и радикалног екстремизма, појачање кризних појава у међународној економији, заоштравање борби за енергетске и природне ресурсе, погоршање политичке, и као последица, војне конкуренције између водећих држава света“, рекао је генерал Герасимов на брифингу за иностране војне представнике, акредитоване у Русији.

Он је нагласио да „посебну опасност за светску заједницу представљају екстремистичке групе повезане са ДАЕШ-ом и другим терористичким организацијама које имају глобалну структуру и обавештајну мрежу у читавом свету.

„Остају проблеми незаконитог ширења оружја за масовно уништавање, међународног криминала, трговине наркотицима и значајно повећање претње безбедности у различитим регионима света“, закључио је начелник Генералштаба.