И 10 минута трчања дневно је довољно

07-08-2014 03:30:26 | | РТРС/ mojenovosti.com |

Једносатни џогинг или трчање од пет до 10 минута дневно су подједнако добри за здравље и дуговјечност, тврде амерички истраживачи

Студија научника с Универзитета у Ајови, објављена у часопису Америчког колеџа за кардиологе, открива да трчање неколико минута дневно подједнако ефикасно продужава животни вијек колико и дуготрајни џогинг.

Истраживањем је било обухваћено 55.000 одраслих особа, просјечне доби 44 године, које су биле праћене током 15 година.

Особе које трче свега пет до 10 минута дневно могу знатно да смање опасност од кардиоваскуларних болести и превремене смрти.

Аутори студије нису уочили никакве веће разлике између особа које мало трче (50 минута недељно) и оних које трче много (150 минута недељно), било да то чине брзо или лагано (мање од 10 километара на час).

Генерално гледано, особе које су одабрале трчање као вид физичке активности имају 30 одсто мање шанси да доживе пријевремену смрт и 45 одсто мање изгледа да умру од неке кардиоваскуларне болести у поређењу с онима који не трче.

"Будући да је недостатак слободног времена главни разлог што се не бавимо неком физичком активношћу, ова студија би могла да подстакне људе да почну трчати", прокоментарисао је вођа истраживања Дак-чул Ли.

"Чак и она група људи која недјељно пређе најмању дистанцу (до 10 километара), која то најрјеђе чини (једном или два пута) и најспорије (мање од 10 километара на час) има веће изгледе да доживи дубоку старост од особа које не трче", истиче се у студији.