Кери: Сирија и Русија морају да гарантују животе терористима

11-12-2016 10:31:00 | | / vostok.rs |


Амерички државни секретар Џон Кери позвао је сиријску наоружану опозицију у Алепу да направи први корак ради успостављања мира.

Кери је на конференцији за новинаре након министарског састанка о Сирији у Паризу рекао да решавање кризе у Алепу неће довести до прекида сукоба у Сирији. Према његовим речима, сукоб се не може решити војним путем.

„Сирија и Русија морају да гарантују да након што припадници опозиције изађу из Алепа, њихови животи неће бити угрожени“, рекао је амерички државни секретар. На састанку одржаном у Министарству иностраних послова Француске, поред шефа француске дипломатије Жан-Марка Ероа, учествовали су и министри иностраних послова Немачке Франк Валтер Штајнмајер, САД — Џон Кери, Катара – Мухамед бин Абдел Рахман ел Тани, Велике Британије – Борис Џонсон и Турске – Мевлут Чавушоглу, као и представници Саудијске Арабије, Уједињених Арапских Емирата, Италије и Јордана.

Састанку је присуствовала и шефица европске дипломатије Федерика Могерини. Саопштено је да је на састанку био и шеф Високог преговарачког комитета сиријске опозиције Ријад Хиџаб и шеф локалног савета Алепа Брита Хага Хасан.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут