Сиријска опозиција спремна да настави преговоре без предуслова

11-12-2016 10:25:33 | | / vostok.rs |


Виши комитет за преговоре (ВКП) сиријске опозиције спреман је да настави преговоре за решавање сиријске кризе без предуслова, рекао је министар спољних послова Француске Жан-Марк Еро на конференцији за новинаре после састанка о Сирији у Паризу.

„Сиријска опозиција спремна је да настави преговоре без предуслова“, рекао је Еро.

Он је истакао да „преговори треба да се наставе на транспарентан начин у оквиру Резолуције УН 2254“. Учесници састанка разговарали су о хуманитарној ситуацији, а сада је потребно да се „одреде услови праве политичке транзиције“, рекао је Еро. На састанку који је одржан у суботу у француском Министарству спољних послова, осим Ероа, учествовале су и његове колеге из Немачке — Франк-Валтер Штајнмајер, САД — Џон Кери, Катара — Мухамед бин Абдел Рахман ел Тани, Велике Британије — Борис Џонсон и Турске — Мевлут Чавушоглу, као и представници Саудијске Арабије, Уједињених Арапских Емирата, Италије и Јордана.

Састанку је, такође, присуствовала и шефица европске дипломатије Федерика Могерини, лидер ВКП сиријске опозиције Ријад Хиџаб и председник локалног савета Алепа Брита Хаџи Хасан. Штајнмајер: Међународна коалиција ће на све начине помагати Алепу Међународна коалиција неће напустити Алеп и помагаће му на све могуће начине, изјавио је немачки министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер на конференцији за новинаре након министарског састанка о Сирији у Паризу.

„Нећемо напустити Алеп и учинићемо све што је у нашој моћи да нађемо решење, користећи све методе: прекид ватре и хуманитарну помоћ. Надамо се да ће нам то омогућити да постигнемо помирење и политичке преговоре“, рекао је Штајнмајер.

Он је додао да „ако Русија, Иран и сиријски режим наставе да тврде да се у Алепу и даље налазе радикални екстремисти као што су Нусра фронт и њени савезници, он неће моћи да оспори те изјаве“. „Али желим да кажем ово: чињеница да се они тамо налазе не оправдава то што се цео град претвара у пепео“, додао је немачки министар.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут