Србија може у пуној мери да рачуна на подршку Русије у заштити њеног суверенитета

10-12-2016 01:50:32 | | / vostok.rs |


Током посете шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова Београду 12. и 13. децембра биће извршена „дубока анализа“ кључних билатералних и међународних питања и размотрени конкретни кораци за даљи развој сарадње, саопштило је руско Министарство спољних послова.

Лавров ће се у Београду срести са председником Србије Томиславом Николићем, премијером Александром Вучићем и шефом дипломатије Ивицом Дачићем, наводи се у саопштењу.

„Током предстојећих преговора биће направљена дубока анализа кључних питања билатералних и међународних односа, дата оцена реализације раније постигнутих договора, а такође, биће и појединачно размотрени кораци за даљи развој сарадње“, наводи се у саопштењу.

Руско министарство наводи да важну улогу у продубљивању односа игра „поверљиви политички дијалог на највишем нивоу“ и подсећа да су се Путин и Николић срели у марту ове године, када је Николић боравио у Москви поводом уручивања награде Међународног фонда јединства православних народа.

У саопштењу се подсећа и да је Путин у мају примио Вучића, који се у Москви налазио приватно.

„У складу са постојећим позивом, разрађује се и посета премијера Дмитрија Медведева Србији, за шта треба додатно да буду усаглашени рокови“, наводи се у саопштењу.

„Учешће србских посланика у раду Парламентарне скупштине ОДКБ као посматрача, пријем генералног секретара ОДКБ Николаја Бордјуже на највишем нивоу у Београду у априлу ове године, одржавање руско-србско-белоруских војних вежби ’Словенско братство‘, процењујемо као убедљив доказ избалансираног курса Србије, сведочанство истинске неутралности у садашњим сложеним условима на европском континенту“, наводи се у документу.

Руско министарство је навело да Београд не посматра усмереност на чланство у ЕУ као препреку за даље јачање веза са Русијом и за даљу координацију прилаза са Москвом о актуелним светским и европским питањима.

У саопштењу се указује и да се Србија није прикључила антируским санкцијама ЕУ и да заузима „избалансирану позицију“ о догађајима у Украјини. Подршка Русије суверенитету Србије Посебна пажња у руско-србском дијалогу се посвећује одржавању мира и стабилности у балканском региону, пре свега у оквиру решавања косовског питања.

„Србија и даље може у пуној мери да рачуна на подршку Русије у заштити њеног суверенитета и територијалне целовитости, када је реч о Косову“, наводи се у саопштењу.

Министарство је навело и да контакти министара спољних послова имају систематски карактер, као и да постоји стабилна парламентарна сарадња. У документу се још каже да је трговинска размена, према подацима руске царинске службе, у 2015. години износила 1,6 милијарди долара, што је за 22,9 одсто мање него у 2014. години.

Наводи се да је та негативна тенденција у периоду од јануара до септембра ове године превазиђена, и да је размена у поређењу са истим периодом прошле године порасла за 2,2 одсто. У саопштењу се додаје да укупне руске инвестиције, узимајући у обзир и капиталне које се реализују кроз треће државе, износе 3,9 милијарди долара.