Стуб: Санкције могу да изазову економску кризу

06-08-2014 03:21:35 | | capital.ba/ mojenovosti.com |

Финска би могла да се суочи са економском кризом због санкција ЕУ против Русије и Хелсинки ће затражити финансијску надокнаду од Брисела ако буде непропорционално погођен тим мјерама, изјавио је данас фински премијер Александер Стуб.

ЕУ је прошле седмице увела оштре санкције против руског банкарског, нафтног и одбрамбеног сектора због односа Москве према кризи у Украјини.

Русија је треће по величини извозно тржиште за Финску и чини око десет одсто финске продаје у иностранству. Руски туристи троше око двије милијарде евра годишње у Финској, неутралној земљи која дијели дугачку границу са Русијом.

„Ово има потенцијал, наглашавам – потенцијал, да постане економска криза број два“, рекао је Стуб новинарима и додао да би Финска могла да осјети и значајне индиректне посљедице санкција против Москве.

Финска покушава да изађе из двогодишњег успорења еконмског раста, који је највише погодио њене индустрије електронике и папира.

Поједини економисти очекују додатну контракцију привреде у 2014. години, а Министарство финансија прогнозира мањи раст за 0,2 одсто.

Стуб је организовао конференцију за новинаре у једном кафићу у граду Еспо, током посљедњег дана свог одмора, а носио је кратке панталоне и сандале.

Он је рекао да ће Русија осјетити већи директан утицај санкција него државе ЕУ и да су санкције уведене јер је једна земља заузела дијелове друге земље и тиме прекршила међународно право.