Москав: Очекујемо од Немачке конкретизацију иницијативе о Споразуму о контроли наоружања

07-12-2016 12:00:51 | | / vostok.rs |


Русија очекује од Немачке конкретизацију њене иницијативе о Споразуму о контроли наоружања у Европи, саопштило је руско Министарство спољних послова.

„Очекујемо од немачке стране да конкретизује своју иницијативу и формира концепт дијалога. Важно је како ће се на иницијативу одазвати оне чланице НАТО-а које су довеле раније до тога да дијалог о контроли наоружања буде доведен у ћорсокак и замрзнут“, наводи се у саопштењу Министарства.

У руском министарству су нагласили да је Русија отворена за разговор о питањима међународне безбедности на основу равноправности и узимања у обзир узајамних интереса. У саопштењу се додаје да је наставак дијалога о контроли наоружања, који је иницирао немачки министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер, одавно сазрео.

Истовремено је ово питање неодвојиво од европског политичког процеса, развоја опште представе о новом моделу односа између држава и интеграцијских савеза, о будућем систему европске безбедности и даљем развоју њених кључних елемената. У септембру је руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио да су државе-чланице НАТО-а довеле до застоја режим контроле над конвенционалним наоружањем у Европи.