По пресуди аргентинског суда: Разведени родитељи обавезни да читају деци "Малог принца"

05-08-2014 07:00:50 | | / mojenovosti.com |

Суд аргентинског града Росарио обавезао је правоснажном пресудом разведене сурпужнике да својој деци читају дело славног француског писца и авијатичара, Сент Егзеперија „Мали принц„.



По окончању бракоразводне парнице, председник суда је донео решење којим обавезује бивше супружнике да током сваког месеца једном недељно долазе у суд заједно са својим дванаестогодишњим и шестогодишњим синовима и да им у судници читају познату бајку Антоана де Сент Егзеперија о “Малом принцу„.

Али обазена лектира коју су разведени родитељи по одлуци суда обавезни да читају својој деци “Малим принцом„ није исцрпљена, него је проширена делом “Етика за Амадора „шпанског филозофа и романописца Фернанда Саватера, а ту је и незибежна Конвенција о правима детета.

Предесдник окружног суда у граду Росарио, Аргентина, сматра да ће на тај начин отац и мајка боље схавтити своје потомке и “видети у њима личности„.

Пошто редовно одржавање ових „читалачких сеанси у судници„ строго контролише социјални радник, ниједан од родитеља са њих не може изостати.

Бранко Ракочевић