Лавров Одбијање САД документа о Алепу покушај да се купи време милитантима и обнове резерве

06-12-2016 03:46:40 | | / vostok.rs |


Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да су америчке власти одговориле на предлог за решавање ситуације у Алепу, који је дат 2. децембра 2016. године

„Што се тиче почетка консултација о Алепу, то је детективска прича. Џон Кери је 2. децембра у Риму тражио од мене да подржим конкретни документ који су нам предали Американци. Ми смо рекли да је тај документ у складу са нашим приступом. Следећег дана, 3. децембра, јавно говоримо о томе, предлажемо Американцима да се било када састанемо. На крају су се сложили да то буде 7. децембар.“

„Ми смо још једном јавно и више пута потврдили да је ово веома коректна идеја која ће омогућити да се реши проблем у Алепу. Одједном синоћ од њих добијамо поруку да они, нажалост, неће моћи да се састану сутра, јер су се предомислили. Повлаче свој документ и сада имају нови документ који све враћа на почетак“, рекао је руски министар.

Истовремено, он је истакао да се на први поглед на нови текст ради о покушају да се купи време за милитанте.

„Опет документ изгледа као покушај да се купи време да би се милитанти одморили и обновили своје резерве“, рекао је руски Министар спољних послова.

Портпарол Стејт департмента САД Марк Тонер раније није потврдио могући састанак руских и америчких експерата о решењу ситуације у Сирији. Тонер је рекао да су дати предлози о техничким разговорима, међутим, да за сада у Стејт департменту ништа не могу да потврде. О дискредитацији Керија Лавров се такође осврнуо и на говор представнице САД у Савету безбедности УН која је рекла да не постоје никакви споразуми о Алепу између Вашингтона и Москве.

„Јуче је на састанку Савета безбедности америчка представница изјавила да не зна ни за какве споразуме између Русије и Сједињених Америчких Држава и да је са нама (Русијом) немогуће преговарати. То је било пре него што су Американци повукли свој документ за који се залагао Џон Кери“, нагласио је Лавров.

У том смислу Лавров је истакао да неко у Вашингтону покушава да неутралише не само акције државног секретара Керија, већ и његов ауторитет. „Имам утисак да су представници САД у УН једноставно дезавуисали државног секретара. Тешко је схватити ко тамо доноси одлуке, али судећи по свему, има много људи који желе да поткопају ауторитет и деловање Џона Керија“, закључио је Лавров.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут