Лавров: Све оне који остану у Алепу третираћемо као терористе

05-12-2016 12:15:38 | | / vostok.rs |


Иницијатива за усвајање нове резолуције у Савету безбедности Уједињених нација о Сирији је провокација са циљем подривања контакта на релацији Москва—Вашингтон када је реч о ситуацији у Алепу, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Како тврди Лавров, резолуција подразумева увођење прекида ватре а не излазак терориста из Алепа, док би пауза у борбеним дејствима само омогућила борцима да се прегрупишу и поврате снагу.

„Предлог који је дао амерички државни секретар Џон Кери подразумева конкретне планове изласка бораца из града“, рекао је Лавров и додао да ће Русија оне који остану у Алепу третирати као терористе.Руски шеф дипломатије је нагласио и да ће рад руских и америчких стручњака, када је реч о ситуацији у Алепу, бити настављен у Женеви, а радиће се на успостављању конкретних маршрута и рокова потпуног изласка бораца из града.

„Уколико добијемо жељени резултат, проблем источног Алепа ће бити решен“, истакао је Лавров.

Руски шеф дипломатије се данас сусрео са својим филипинским колегом Перфектом Јасајом. Он се на конференцији за новинаре осврнуо и на тему Азијско-пацифичког региона, рекавши да се питања безбедности морају решавати на универзалној неблоковској основи.

„Када је реч о војним савезима, блоковима, ми принципијелно заступамо став да се сва питања безбедности Азијско-пацифичког региона решавају на неблоковској и универзалној основи, да све стране осећају како су део договора, а то ће равномерно давати осећај безбедности свакоме понаособ“, рекао је Лавров на сусрету са министром спољних послова Филипина Перфектом Јасајом.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут