„Вашингтон пост“: На светску сцену вратила се Русија

05-12-2016 08:13:49 | | / vostok.rs |


Након завршетка Хладног рата наступила је ера доминације Запада и либерално-демократских идеја, али је то време прошло: на светску сцену се вратила Русија, пише „Вашингтон пост“.

Пример како Сједињене Америчке Државе предају своје позиције не треба тражити далеко — само погледајте Алеп, пише амерички лист.

„Ништа не симболизује завршетак бурне и опојне историјске победе либералне демократије“, наводи се у чланку.

Према мишљењу аутора чланка, док су Сједињене Државе излазиле са изјавама, Русија је изводила ударе по окупираном граду. Москва је објавила прекид ватре у Алепу 18. октобра, али је сиријска војска наставила офанзиву. Након тога, територија источног Алепа, где живи 90.000 људи, у потпуности је ослобођена од милитаната 29. новембра.

Како пише „Вашингтон пост“, тенденција која сведочи о завршетку тријумфа Запада види се у Европи. Тако европске земље почињу да се умарају од санкција, а „изолација“ Русије коју је створио Обама, а о којој су трубили на сваком углу, неславно се завршава, о чему јасно сведоче регуларне посете државног секретара Џона Керија Москви.

„ЕУ, највећи демократски клуб, ускоро би и сам могао да се распадне, пошто се на читавом континенту шире покрети слични ’брегзиту‘“, закључио је аутор чланка.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут