Чепурин: Подржавамо Србију око питања Косова и Републике Српске

04-12-2016 03:43:17 | | фото: © Танјуг/ Оксана Тоскић/ vostok.rs |


Руски амбасадор Александар Чепурин каже за РТС да Русија нема намеру да било коме држи лекције, као и да Срби најбоље знају шта је за њих добро. Потврдио је да ће премијер Дмитриј Медведев посетити Београд, али није могао да прецизира датум посете.

„Таква је дипломатска пракса. Предата је позивница, она је прихваћена са захвалношћу, а сада премијери одређују када ће бити прихватљиво за њих двојицу да се одржи тај састанак. У оваквим случајевима оквирни рокови се не договарају, већ само конкретни рокови и датуми и када постоји узајамни споразум о томе тек тада можемо да дођемо до конкретног датума“, објаснио је Чепурин.

Нагласио је да се предстојећа посета руског министра спољних послова Сергеја Лаврова Србији одвија у оквиру редовног дијалога Београда и Москве. Чепурин је у емисији „Седмица“ Радио Београда рекао да ће се Лавров срести са председником Томиславом Николићем, премијером Александром Вучићем и шефом дипломатије Ивицом Дачићем. Чепурин истиче да Русија није равнодушна према судбини Србије.

„Србија за нас није само једна од 200 земаља света, ми нисмо равнодушни према судбини Србије и тако је било током историје. Могу да кажем да стабилност региона за нас има апсолутно посебан значај и овде чврсто подржавамо Србију у више питања, као што су и питања Косова и Републике Српске, а истакао бих и да су председник Владимир Путин и Сергеј Лавров добро упознати са балканском проблематиком“, рекао је руски амбасадор.

Напоменуо је да Русија нема намере да неком држи лекције, као ни да даје оцене.

„Ми немамо никакве намере да неком држимо лекције, да дајемо неком оцене. Ми не намећемо наше вредности, али према могућностима се трудимо да помогнемо. Срби су најпаметнији сами, народ разуме шта је за њега добро, шта је лоше, које су вредности важне за њега. Народ то осећа изнутра. Наша сарадња је узајамна подршка на путу према будућности“, каже Чепурин.

„Политика и политичка стабилност у држави зависе од народне подршке, јер ако постоји осећај дубинске подршке од стране народа, онда ће ова политика бити одржива и дуготрајна. Сматрам да руско-србски односи имају управо ту врсту дубинске подршке“, наводи Чепурин.

Говорећи о војној неутралности Србије, руски амбасадор тврди да Русија разуме тежње Београда према широј сарадњи у тој сфери.

„Русија се са поштовањем односи према политици војне неутралности Србије. Са разумевањем доживљавамо тежње Београда према широј сарадњи у овој сфери, као што је случај са НАТО-ом и појединим чланицама Алијансе, али и са организацијом споразума о колективној сарадњи са Русијом, Белорусијом, Казахстаном у интересима безбедности саме Србије. При томе, полазим од тога да војна неутралност подразумева равну удаљеност од војно-политичких блокова“, објашњава Чепурин.

Руски амбасадор истиче да је НАТО прошлост, као и да сада могу само да ухвате неку „ситну рибу“.

„Управо се ове недеље у свом излагању руски председник Владимир Путин дотакао овог питања и рекао је да је Русија апсолутно спремна да преговара о стварању новог система међународних односа 21. века, да направимо нови, одговарајући и безбедан начин узајамног комуницирања за све и за заједничку будућност свих. НАТО је већ ствар прошлости, они само са великим трудом могу да ухвате у своју мрежу неку ’ситну рибу‘“, тврди Чепурин.

Указао је да Русија и Србија имају активну војно-техничку сарадњу коју планирају да и даље развијају, али да не треба доводити то у везу са посетом руског државног врха Србији.

„Припрема се реализација читавог низа пројеката, укључујући и оне у сфери ваздухопловне технике. Србија, као што је познато, тежи сарадњи у војној сфери са Русијом и неким другим земљама како би обезбедила своју сигурност, али није потребно да се довођење војне технике везује са посетом министра спољних послова, јер то је, како се каже, ’посебна песма‘“, каже руски амбасадор.

На питање да ли познаје антируске људе у политичком врху Србије, Чепурин наглашава да не зна за такве људе.

„Искрено не знам антируске људе у политичком врху Србије. Могу да кажем да врло ценимо пажњу коју Србија посвећују развоју дијалога са Русијом и видимо да Србија разуме значај тог дијалога“, објаснио је амбасадор.

Такође, наводи и да Русија нема везе са формирањем Владе у Србији.

„Ми немамо везе са формирањем Владе у Србији. Са оном владом која је већ формирана ми имамо изузетно добре односе, јер то радимо у интересу двеју земаља“, указао је Чепурин.