GLOBAL RESEARCH: САД поводом малезијског Боинга користе трикове као против Хусеина

05-08-2014 01:43:37 | | Факти, фото: Факти/ mojenovosti.com |

Међу доказима које је Вашингтон понудио, оптужујући украјинске устанике за обарање авиона МН17, налазе се и сателитски снимци какве су као доказ о хемијском оружју САД користиле у Ираку. Из овога се могу извући и одређене паралеле, оценио је Global Research.

Уочи последњег рата у Ираку, САД су се такође позивале на сателитске снимке тврдећи да Садам Хусеин има хемијско оружје (које на крају никада није пронађено), нагласио је Global Research.

Исто се догодило и уочи првог заливског рата.

Лист The Christian Science Monitor писао је 2002. године да је „средином септембра 1990 .године Пентагон, позивајући се на сателитске снимке, тврдио да се до 250 хиљада ирачких војника и 1,5 хиљада тенкова налази на граници са Саудијском Арабијом, претећи тиме испоручиоцу нафте веома важном за САД”.

Међутим, снимци комерцијалних сателита из тог преиода који су доспели у руке америчких медија нису забележили гомилање снага Ирака на том правцу.

Пре тога је представница америчког Стејт департмента Мари Харф изјавила да САД одбијају да објаве податке своје обавештајне службе о обарању малезијског авиона и да не знају тачно ко је притиснуо дугме и лансирао ракете, али је са сигурношћу пренела оцену званичног Вашингтона да одговорност лежи на Русији чија је информација о распореду украјинских снага наводно нетачна.

Министарство одбране РФ понудило је податке објективне контроле о паду малезијског Boeing 777 у складу са којима је било указано да се авион налазио у зони дејства ракетних система „Бук“ оружаних снага Украјине. Осим тога, да је поред малезијског путничког авиона био украјински јуришни авион Су-25.