Путин: Равнотежа у свету се постепено враћа

04-12-2016 11:05:20 | | / vostok.rs |


У интервјуу телевизији НТВ руски председник Владимир Путин је изјавио да покушаји да се створи једнополарни свет нису успели. Он сматра да се светска равнотежа снага постепено се враћа и „ми већ живимо у другој димензији“.

„Мислим да није ни за кога трајна, сви то виде, да многи наши партнери више воле сами да се обраћају принципима међународног права, јер равнотежа у свету се постепено враћа. Међутим, то је неизбежно! Покушаји да се створи такав једнополарни свет нису учврстили мир у свету. Ми већ живимо у другој димензији“, рекао је руски председник.

"Русија ће заштитити своје интересе, као и пре односећи се са поштовањем према интересима других држава. Тако ми намеравамо да градимо наше односе са другим нашим колегама“, навео је Путин.

Трамп прилично брзо схвата нови ниво одговорности који лежи на њему као шефу државе, сматра председник Русије.

„Трамп је био трговац и предузетник. Данас је већ државник, шеф САД, једне од водећих земаља света, једне од водећих економија света, водеће војне силе. Пошто је био успешан у бизнису, то говори да је паметан човек. Ако је паметан човек, значи да ће потпуно и довољно брзо схватити други ниво одговорности. Ми полазимо од тога да ће он деловати управо са те позиције“, рекао је руски лидер, одговарајући на питање да ли Русија може да нађе заједнички језик са новим председником САД.

Путин је прокоментарисао и зашто време дискусије о решавању ситуације на Блиско истоку западни политичари не желе да послушају мишљење Русије и заоштравају реторику.

„Слушају оне чији глас звучи прилично гласно како би их чули. Ако је то неки безначајан елемент у међународним односима, тада, наравно, може се поентирати, али ће игра ипак бити лоша према онима које не сматрају важним партнером“, рекао је председник.

Како је навео Путин, тешку ситуацију на Блиском истоку, између осталог, последице „арапског пролећа“, предвидео је још Јевгениј Примаков.

„Уверен сам да су тада послушали, можда таквог развоја ситуације се не би било. Међутим, треба директно рећи, могућности наше су тада биле ограничене, нисмо могли директно утицати у практичном плану на развој догађаја“, рекао је шеф државе.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут