СНП – Избор је наш: Поводом предстојеће конференције о Западном Балканау – Одбранимо јединство Републике Српске

04-08-2014 07:34:03 | | / mojenovosti.com |

За:
Предсједник Републике Српске Милорад Додик
Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић
Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић
Све политичке партије из Републике Српксе


Мали допринос јединству Републике Српске за наступ на Међународној конференцији о западном Балкану

Поштовани,

Повод нашег обраћања јесте Међународна конференција о западном Балкану 28.08. ове године чији је организатор Њемачка и њен канцелар госпођа Ангела Меркел. То је важан скуп, зато и Покрет жели дати свој скромни допринос у стварању јединствене стратегије са којом би Република Србска изашла на ту међународну конференцију.

Дубоко смо увјерени да свако од Вас жели добро Републици Србској и саком њеном грађанину, зато очекујемо од свих институција и политичара мало више иницијативе а мање сујете, како би се кроз Ваш међусобни разговор дошло до најбоље и јединствене стратегије Републике Српске за наведену прилику.

У том смислу, Покрет износи своја размишљања како би, бар мало, помогао у доласку до тог циља:

• Југославија се разбила, а остале су на снази југословенске – Брозове границе, које су неправедне и штетне по србски народ. У том процесу разбијања, мањи народи од србског ријешили су своје национално питање (Словенци и Хрвати), а историјски и државотворан србски народ није. Бивша Социјалистичка република БиХ, као Југославија у малом, не преноси свој правни континуитет на Дејтонску БиХ, нити га ова преузима.

• Проблеми произашли из распада Југославије морају се рјешавати на исти начин, као и права која која су кроз тај процес остварена морају уживати сви, попут права на самоопредјељење.

• Дејтонска БиХ је конфедерација настала међународним уговором преко којег су ФБиХ и Република Србска пренијели дио својих права и обавеза на институције БиХ, као заједничке органе, а суверенитет, то највише право остало је у ентитетима. Начин формирања тих заједничких институција и одлучивања у њима потврђује закључак о њеном конфедералном уређењу. Једино у Суду БиХ, као заједничкој институцији, одлуке се не доносе консензусом већ прегласавањем. И управо, у том суду сједе тројица судија странаца који пресудно утичу на доношење одлука тог тијела.

• Пренос надлежности са Републике Српске на ниво БиХ вршен је под притиском, наметањем, а многе одлуке у том смислу, нелегитимно су донесене. Све што је из тога произашло, било је на штету Републике Српске и њених грађана (економске штете: коефицијенти расподјеле новчаних средстава УИО неправедно и штетно су одређени за Републику Српску, многи важни пројекти за Р.С. блокирају се од стране институција БиХ; политичке и идентитетске штете: србском народу се оспорава воља да се изрази у политичком смислу, Бошњаци у Вијећу народа Републике Српске посежу за виталним националним интересом и мијењају симболе Републике Српске за које је била већина грађана).

• Статус Хрвата у ФБиХ и Републици Србској, па и стварање могућег хрватског ентитета треба везати за статус Срба у Хрватској, зато што су живјели у једној заједничкој држави – бившој СФРЈ. Били су државотворни Срби у Хрватској а Хрвати у БиХ, чак и бројчано били су подједнаки (Срба у Хрватској је било око 900.000, а Хрвата у БиХ око 700.000).

• Све чинити како би се спријечили међунационални сукоби и у том смислу стварати услове како би дошло до историјског договора између Срба и Бошњака. Тај договор може подразумијевати и мирно раздруживање ФБиХ и Републике Српске.

• Развијати свијест о неопходности политичке стабилности на Балкану као предуслов за економски напредак.

• Уважавати међународни однос снага, али и храбро бранити властите интересе, увјерени да само јединствено можемо то и учинити.

• Предсједник Републике Српске, који је по Уставу и представља, треба покренути разговоре између политичких странака, како би се дошло до јединствене стратегије коју би он као предсједник лично изнио на поменутој међународној конференцији.

Бања Лука, 30.07.2014., Предсједник Покрета Дане Чанковић