Африка на добром путу да постане елдорадо

04-08-2014 06:59:43 | | Тањуг/ capital.ba/ mojenovosti.com |

Привредни раст на афричком континенту ове године, према прогнози Међународног монетарног фонда, биће 5,2 одсто, а четири од 10 земаља са најбржим растом потиче са афричког континента.

Афирка постаје све занимљивије тржиште. Ратови, државни удари и социјалне драме на овом континенту све су рјеђи, пише француски Фигаро.

првим земљама које су показале снажно интересовање за афричко тржиште била је Кина која је још 2009. од САД преузела примат у укупној вриједности спољнотрговинске размјене са Африком.

Кинеско-афричка размјена у 2000. години вриједила је једва 10 милијарди долара, у 2008. прешла је 100 милијарди, да би 2013. достигла чак 200 милијарди долара.

Највеће интересовање Кине на афричком тржишту је за основним сировинама, као што су нафта, гвожђе, бакар или дрво, док у исто вријеме Кина масовно у Африку извози финалне производе којима је очарала 300 милиона особа нове афричке средње класе.

Други азијски привредни гигант, Индија, такође је убрзала сарадњу са афричким земљама, кроз већи увоз сировина за своје фабрике, али, за разлику од Пекинга, Њу Делхи се више ослања на свој приватни сектор.

2010. вриједност индијско-афричке размјене износила је 30 милијарди долара, а индијски инвеститори највише су улагали у телефонију и фармацеутску индустијру.

Бразил је трећа земља која посљедњих година интензивира своје присуство на афричком континенту, те је у том циљу отворио више од двадесет дипломатских представништава за посљедњих 12 година.