Руски теретни брод распао се на висини од 190 километара изнад Земље

01-12-2016 07:44:33 | | / vostok.rs |


Руска агенција за истраживање свемира „Роскосмос“ огласила се ванредним саопштењем на свом званичном сајту да је дошло до уништења њиховог теретног брода. Узроци губитка летелице се још не наводе, хитна истрага је у току.

Према прелиминарним информацијама, непредвиђени губитак теретне капсуле „прогрес МС-О4“ догодио на висини од око 190 километара изнад руралне, ненасељене планинске територије Републике Тува, и већина делова је сагорела у густим слојевима атмосфере.

Државна комисија анализира тренутну ситуацију. Губитак теретног брода неће утицати на нормалан рад система станице и посаде Међународне космичке станице, наводи се сајту „Роскосмоса“.


Раније данас руска агенција за истраживање свемира је сапштила да је изгубила контакт са својим беспилотним свемирским бродом за снабдевање који је кренуо ка Међународној космичкој станици, убрзо после његовог полетања са космодрома „Бајконур“ у Казахстану.

„Контакт је изгубљен 383 секунде после полетања ракете 'сојуз' са карго капсулом 'прогрес МС-О4'“, саопштила је данас агенција „Роскосмос“ и додала да стручњаци покушавају да сазнају шта је узрок проблема.

По плану је летелица „прогрес МС-О4“, која је данас полетела с космодрома у Казахстану, требало да пристане на Међународну космичку станицу у суботу после подне по централноевропском времену, с две и по тоне горива, воде, хране и других потрепштина.

Модел „Прогрес“ се користи више од четири деценије, али је садашња верзија потпуно дигитализована и има унапређен систем за пристајање.

На Међународној космичкој станици се тренутно налазе астронаути Насе Шејн Кимброу и Пеги Вистон, Руси Сергеј Ришков, Андреј Борисенко и Олег Новицки и Томас Песке из Европске свемирске агенције (ЕСА).