РПЦ: Санкције позитивна шанса за Русију

04-08-2014 02:19:40 | | / mojenovosti.com |

. Путин: Сложености због санкција можемо окренути у нашу корист

. Санкције ће убрзати процес стварања система вредности „руске цивилизације„

. Земље несагласне са доминацијом западнпог економског модела треба да створе своје

. Самопрокламоване „народне републике „ као нов квалитет друштвено-политичког пројекта и за саму Русију


„Санкције које се сада уводе против нас... и нису тако лоше ствари „изјавио је новинарима протојереј Всеволд Чаплин, председник сектора за односе са јавношћу Светог синода Руске Православне Цркве ( РПЦ) и Московске патријаршије.

Стварање система вредности „руске цивилизације „

По његовом мишљењу економска блокада Русије од стране Запада стимулише стварање новог друштвено-политичког система на основу вредности „руске цивилизације„

Руска служба „Новости„ је емитовала у среду, 30. јула следећу изјаву протојереја Чаплина :
„Код нас се ствара интересантна, може бити за Русију уникална шанса. То што је Запад блокирао економску и техничку сарадњу с Русијом, даје могућност да се наша економија избави од погубне сировинске оријентације, и да се са далеко већим степеном окрене високотехнолошкој производњи и да улаже већа средства у развој науке„.

Путин: Сложености због санкција можемо окренути у нашу корист

Подсећамо да је два дана раније, 28. јуна, и руски председник Владимир Путин на саветовању посвћеном замени увозних компоненти домаћим производима, говорећи о сложеностима последица санкција, изјавио нешто слично :
„... сложености можемо окренути у нашу корист зато што ми можемо развијати соптвену проиводњу тамо где је досад није било. “При томе је прецизирао да се ради о производњи на „савременој високотехнолошкој бази„.

Сагласан и руководилац Агенције за стратешки развој Севастопоља

Занимљиво је да је истог дана кад и протојереј Чаплин сличну мисао о овој проблематици изнео и Алексеј Чалиј, рукоцодилац Агенције за стратешки развој Севастопоља :

„Ово што нас је снашло треба правилно искристити и сконцетрисати се на развој оних грана које су конкурентски способне. А то су производи микроелектронике, IT-индустрија.

Да подсетимо, да је Алексеј Чалиј не само угледни предузетник и активни учесник камапање за присаједињење Крима Русији, него и друштвени активиста близак РПЦ, награђен 2011. Орденом Андреја Првозваног.

Чаплин: Земље несагласне са доминацијом западног економског модела треба да створе своје

Како наводе “Независне новине„ ( Независимая газета), протојереј Чаплин је отишао корак даље сматарјући да је сутиација данас таква да захтева уређење не само сопственог живота по своме, него и регулисање светског поретка тако што би се предложило ставарање сопственог модела оним земљама које нису сагласне са доминацијом западног економског и политичког устројства.

„То може бити сопствени модел банкинга који није повезан са овим каматарским кредитним системом на којему се заснива и функционише значајан део неправдености савремене светске економије. Ако су код муслимана успостављени безкаматни кредити, зашто то не би могло и код нас „пита се председник сектора за однсое са јавнишћу РПЦ, протојереј Всеволд Чаплин.

Интерсантно је да је познати пропагандиста одустајања од „лихварског процента„ почетком 1990-их година у Русији био Јуриј Бородај, отац актуелног премијера самопроглашене Доњецке Народне Републике.

Павел Губаров, изабран почетком марата за „народног губернатора Дољецка„ 16. јуна је наступио са изјавом о томе како ће „Новорусија показати целом свету пример успостављања „праведног финанансијког система“, објаснивши при том:

„Социјална правда у сфери финанасија значи стварање банкарског система без камата на кредит. “ Не сме се заборавити да је Губаров тесно повезан с оружаном груапцијом „Руска православна армија „ која делује на Доњецком ратишту преносећи својим борцима да је „Руска црква балгословива нас који водимо овај рат ( НГ, религия, од 2. 7. 014. ).

Могуће је закучити да постоји сагласје лидера устаника са југистока Украјине и официјелног представника РПЦ.

Могуће је такође констатовати да та сагласнот није нимало случајна.

Првог марта текуће године Чаплин је подсетио:
„Још 1995. г. Светски руски народни Сабор је констатовао да је руски народ раздвојена нација на својој историјској територији који има право да успостави поново јединство у јединствено дражавно тело која је у скалду са општепризнатом нормом међунардоне политике. “

На тај начин протојереј Всеводл Чаплин је подржао садашњи покрет за самоопредељење Руса у Украјини.

Самопрокламоване „народне републике„ као нов квалитет друштвено-политичког пројекта и за саму Русију

Идејни апологети Новорусије од самог почетка догађаја у Донбасу покушавају да представе самопрокламовање „народне републике„ као нов квалитет друштвено-политичког пројекта за саму Русију, заснован на „истини„ националних начела равноправности и праведности.

Најновију изјаву протојереја Чаплина можено тумачити као благонаклон однос РПЦ према покрету за распростирање у Русији идеја и праксе „народних реублика „.

Бранко Ракочевић