Неприхватљива забрана уласка становницима Крима у ЕУ

01-12-2016 09:49:34 | | / vostok.rs |


Заменик шефа руске дипломатије Алексеј Мешков изјавио је током консултација у Бриселу да је неприхватљив „визни геноцид“, односно забрана уласка у Европску унију становницима Крима са руским пасошима.

„Данас сам категорички поставио питање о визном геноциду против Кримљана. Не могу се два и по милиона људи претварати у таоце политичких механизама и не може се тражити од људи — то је у принципу бесмислица — да мењају држављанство, ако су прихватили то држављанство“, рекао је Мешков после разговора са политичким директором Европске спољнополитичке службе Жаном Кристофом Бељаром.

Он је изразио недоумицу поводом тога што се „од становника Крима, који су свесно прихватили руско држављанство, захтева да преузму украјинско држављанство ради могућности да отпутују у Брисел“. Он је навео да „на Западу веома воле да суде о људским правима“.

„Једно питање је признавање или непризнавање очигледне чињенице да се Крим вратио Русији, а друго питање је живот обичног човека који је потпуно свесно изабрао руско држављанство, добио званични пасош“, рекао је Мешков и запитао се: „Где је ту поштовање људских права“?

Европска унија је 2014. године усвојила и доследно реализује стратегију непризнавања уласка Крима у састав Русије, која, поред економских санкција полуострву, подразумева неиздавање виза власницима руских пасоша издатих на Криму.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут