Иванцов: Референдум у Републици Србској није имао никаквог утицаја на дестабилизацију БиХ

01-12-2016 09:57:08 | | / vostok.rs |


На изјаву хрватске предсједнице реагује и руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов. Поручује - одржани референдум у Републици Србској није имао никаквог утицаја на дестабилизацију Босне и Херцеговине, а у њему није ни постављано питање о независности Републике Српске.

Политички аналитичари сматрају да Хрватска оваквом политиком наноси штету региону, али и самој себи.

Нико није говорио о независности Републике Српске, референдумско питање било је јасно и тицало се само републичког празника - поручује руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов. Каже да одржани референдум није имао утицаја ни на какву на дестабилизацију БиХ.

"Народ ентитета има право да се изјасни по виталним питањима за њих, што је и урађено и на основу тога, НСРС је донијела измјене закона и на тај начин испоштовала одлуку Уставног суда БиХ", изјавио је руски амбасадор.

Коментаришући изјаву хрватске предсједнице да је Русија укључена у хибридно ратовање и да Хрватска види снажну везу између предсједника Додика и Русије и да би ту био руски утицај кроз оружје- Иванцов је рекао да не разумије како би се хибридни рат могао искористити у контексту односа Русије и Републике Српске. Односи Русије са БиХ и РС потпуно се уклапају у принцип Дејтонског мировног споразума, каже Иванцов.

"Наши односи су у узајамној користи и потпуно одговарају правним међународним принципима. Ми желимо да имамо само пријатељске односе који ни на који начин не угрожавају интересе сусједних земаља", напомиње Иванцов.

Колинда Грабар Китаровић по обичају мијења тезе. Није Русија та која ствара проблеме на Балкану, већ је НАТО изазвао проблеме у Украјини, а Русија се само брани, сматра политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

"Није Република Србска та која подрива БиХ већ оне западне силе које су биле спонзор сарајевског хегемонизма и покушају укидања Дејтона односно промјене Дејтона како би дошло до централизације БиХ", напомиње Анђелковић.

Анђелковић сматра да је Република Србска одржала одбрамбени референдум којим је бранила нешто што је њено право и никада није ни рекла да ће ићи у независност, осим ако буде угрожена.

"Госпођа Китаровић би се прије требало да бави положајем Хрвата који су угрожени у Федерацији да се бави положајем српске мањине у Хрватској која је још више угрожена а не да ствара политичке интриге и непотребно трује односе", додаје Анђелковић.

Ово није први овакав иступ хрватских званичника. Недавно је и хрватски премијер Андреј Пленковић изазвао оштро реаговање врха Руске Федерације када је рекао да је Русија извршила агресију на Украјину.


РТРС