Грушко: Не постоји никаква сарадња са НАТО-ом

29-11-2016 09:05:44 | | / vostok.rs |


Још увек нема никаквих сигнала да ће НАТО, који је замрзнуо већину пројеката заједничке безбедности Русије и земаља-чланица Алијансе, изменити свој приступ у том контексту, изјавио је стални представник Русије при том савезу Александар Грушко.

„Не постоји никаква сарадња. НАТО је замрзнуо практично целокупну сарадњу у области заједничких интереса. Затворени су пројекти који су се тицали заједничке безбедности НАТО-а и Русије. Пре свега, то се тицало ситуације у Авганистану, која и даље деградира, будући да је у питању борба против тероризма у сваком смислу“, рекао је он.

Нешто раније је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао да Русија не треба да буде изолована и да је Алијанса дужна да са Москвом гради односе. Грушко се осврнуо и на тежњу НАТО-а да политизује елементе руске војне праксе упозоравајући да постоји претња са истока, рекавши да је у питању мит.

„Познато је да Русија о циљевима свих војних вежби обавештава ОЕБС, као и да организује брифинге за војне аташее других земаља, тако да је тај проблем вештачки политизован од стране НАТО-а, баш као што Алијанса то чини и са другим елементима војне праксе. То се ради искључиво како би се објаснила реалност претње са истока“, рекао је он.