Путин се заложио за повећање улоге УН-а у решавању сукоба

25-11-2016 08:15:49 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин заложио се за повећање улоге УН у решавању конфликта и рачуна на конструктивни дијалог са новим генералним секретаром УН.

„Русија, као једна од земаља-оснивача УН, увек се бавила и залаже се за јачање њене водеће централне улоге у међународним пословима, за повећање улоге у решавању конфликата, у борби за људска права“, рекао је Путин на састанку са новим генералним секретаром УН Антонијем Гутерешом.

Путин је истакао да је Москва у сталном контакту са одлазећим генском УН Бан Ки Муном и да очекује да ће и са новим генералним секретаром УН имати конструктиван дијалог.

„Срели смо се још 2000. године, када сте били премијер Португалије, а потом још неколико пута. Желим да искористим прилику да Вам лично честитам на избору за веома одговорну позицију генералног секретара УН“, рекао је Путин.

Гутереш је захвалио Путину на руском језику, готово без акцента: „Спасибо большое“.

„За мене је заиста велико задовољство што сам поново овде. Као што сте исправно навели, имали смо могућност да се састанемо после самита Русије и ЕУ, као и после руско-португалског самита. И, наравно, сретали смо се после тога, када сам радио на месту врховног комесара УН за избеглице“, навео је Гутереш.

„Наши односи у том периоду били су веома конструктивни и важни. И никада их нећу заборавити“, рекао је нови генерални секретар УН. Гутереш је нагласио да признаје „одлучујућу улогу Руске Федерације не само у оквирима УН, већ и у свим другим аспектима међународних односа“.

У разговору са новинарима уочи почетка састанка стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин је високо оценио професионалне и личне квалитете новоизабраног генералног секретара УН. „Он је веома добар човек, сви су веома задовољни", рекао је Чуркин и додао да је то "човек који се допада свима" и који одлично познаје како раде Уједињене нације.