Захарова САД-у о Милошевићу: Изјавама Пауревое се смеје цео свет

24-11-2016 04:08:45 | | / vostok.rs |


Стална представница САД у УН Саманта Пауер је оптужујући председника Србије Слободана Милошевића за злочине против човечности показала целом свету да се не разуме у сопствени посао, изјавила је представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Мислим да ниједан човек на овом свету никада неће рећи да је председник Србије Слободан Милошевић био једнозначна фигура - нико није рекао. Али, опростите, Саманта Пауер, да ли макар имате представу о процесу против Милошевића?“, упитала је на редовној конференцији за новинаре портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.




Захарова је казала да суђење Милошевићу није завршено до краја и да је „предмет умро заједно са њим“.

„Хоћете да кажете да ће све људе који не одговарају Вашингтону стићи таква судбина и да ће такође умирати не дочекавши одлуку суда“, рекла је Захарова. Она је изјавила и да представник неке земље у УН мора да поседује елементарна знања.

„После таквих изјава о Слободану Милошевићу и давања примера његовог суђења, вама се, Саманта Пауер, већ смеје цео свет“, рекла је Захарова, посаветовавши јој да најпре у Савету безбедности УН исприча о судбини затвора Гвантанамо, а тек потом о Сиријцима, Русији и Милошевићу“.

Америчка амбасадорка у УН оптужила је пред Саветом безбедности групу од 12 сиријских генерала и пуковника за убијање цивила и мучење противника, наводећи да САД неће дозволити да они који су наређивали злочине остану анонимни и заштићени.

„Ти официри мисле да су заштићени, као што је био случај са Слободаном Милошевићем, Чарлсом Тејлором и другим бројним ратним злочинцима“, рекла је тада америчка амбасадорка при УН.

С друге стране, Скупштина Србије је усвојила измене Кривичног закона којим се негирање наводних ратних злочина тадашњег војног и цивилног руководства СР Југославије кажњава, а који наводни ратни злочини су потврђени од стране Хашког трибунала.