Матвијенкова: У међународним односима дешавају се тектонски поремећаји

24-11-2016 10:11:23 | | / vostok.rs |


У међународним односима долази до значајних промена, о чему сведоче недавни догађаји у Сједињеним Америчким Државама, Бугарској, Молдавији и Француској, каже председница Савета федерације Валентина Матвијенко.

„Од нашег последњег сусрета у међународним односима се десило много промена о којима активно размишљамо. Заиста се у међународним односима дешавају тектонски поремећаји, и ту не мислим само на, за многе неочекивани, избор Доналда Трампа за председника САД. Имам у виду и последње изборе у Бугарској и Молдавији, као и оно што се данас дешава са потенцијалним кандидатом за председника Француске. То говори о реалним и великим променама које се дешавају“, рекла је Матвијенкова на састанку Интегративног клуба при председништву Савета федерације.

„Ми на нашем парламентарном нивоу осећамо огромно интересовање за нашу земљу, жељу за дијалогом и оценом позиције Русије из прве руке“, додала је она. Она је такође указала на повећано интересовање за Евроазијску економску унију која је, према њеним речима, постала посебно значајна у светлу изјава новог председника САД о изласку из Трансатлантског партнерства и суспензији преговора о успостављању евроатлантског трговинског партнерства.

„Генерално, постоји снажна реинтерпретација свега што се догодило у последњих неколико година, и ми разумемо да је одлука о формирању евроазијске економске уније била сасвим добра и апсолутно благовремена“, сумирала је председница Савета федерације.