Шојгу: Војна сарадња Русије и Кине доприноси учвршћивању мира и стабилности

24-11-2016 08:51:00 | | / vostok.rs |


Војна сарадња Русије и Кине доприноси учвршћивању мира и стабилности на eвроазијском континенту и није уперено ни против кога, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.

„У светлу нестабилности светске политике важно је да Русија и Кина показују спремност да штите свет и да доприносе учвршћивању светске безбедности. Такође, наша сарадња није уперена ни против кога, не носи никакву претњу, већ доприноси очувању мира и стабилности на евроазијском континенту, па и шире“, рекао је он.

Шеф руског одбрамбеног сектора је оценио да је војно-техничка сарадња двеју земаља оријентисано на повећање потенцијала како би се пружио одговор на савремене изазове и претње, а то је пре свега међународни тероризам. Шојгу је подсетио да се руски председник Владимир Путин током ове године већ пет пута срео са својим кинеским колегом Си Ђинпингом, те да су односи између двеју земаља на изузетно високом нивоу и настављају активно да се развијају. Он је такође поздравио позив Кине да на њеној територији организује Међународне војне игре у 2017. години, додавши да ће то допринети порасту популарности тих вежби.