Путин: Односи Русије и Белорусије изузетно добри и свеобухватни

23-11-2016 09:54:11 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин оценио је током сусрета с председником Белорусије Александром Лукашенком да су односи двеју земаља изузетно добри и свеобухватни, те да је незнатно смањење обима трговинске размене Русије и Белорусије привремено.

„Ми се редовно састајемо, прилично често, и увек имамо о чему да разговарамо јер је обим наших односа велики. Русија остаје трговинско-економски партнер број један за Белорусију, а Белорусија је у пет највећих трговинско-економских партнера Русије“, рекао је Путин на састанку с председником Белорусије Александром Лукашенком.

Руски председник је додао: „Истина, имајући у виду познате околности, прошле године дошло је до незнатног пада, као и у првом полугодишту ове године“.

„Сматрамо, међутим, да су то све привремене појаве. Главно је да имамо не само велике пројекте, него да је створен механизам обнављања и размера наших трговинско-економских веза, и оно што је најважније – његове диверсификације“.

Према речима Путина, наставља се узајамно инвестирање руских инвеститора у белоруску економију и белоруских у руску, наставља се ширење сарадње, посебно у области машинске и аграрне индустрије. Председник Русије је додао да је повод за посету белоруског председника изузетно пријатан, будући да је Лукашенко у Москву дошао на обележавање 70. рођендана патријарха московског и целе Русије Кирила.