70 година од погибије Сент Егзеприја

02-08-2014 01:59:44 | | / mojenovosti.com |

Пре 70 година, 31. јула 1944. погинуо је у авионској несрећи славни пилот и још славнији писац, аутор чудесног Малог принца Сент Егзипери.

Обележававјући овај датум, а у вези са спомеником који је Француска подигла једној од најславнијих личности XX века из своје националне историје, њему дајемпо спомен ову.

На имању легендарног француског писца и авијатичара Антона де Сент-Егзеприја (29. јун 1900- 31. јул 1944. ) у граду Сент-Морис-де-Реман (Saint –Maurice de Reman) на 40 километра удаљеноим од Лиона отвара се „Дом млаог принца“. Овде је будући славни писац проводио летње ферије. Касније, сећајући се Сент-Морис –де –Ремана аутор „Малог принца„ ће написати и ове култне ретке:

“Ако се питате одакле сам ја родом, одговорићу вам да сам дошао из детињства . Дошао сам из детинсјтва као из неке земље . . . . “

Управо овде је будући војни пилот с благословом свештеника изумио летећи бицикл и за време његове „пробне вожње„ сломнио руку.

Ма колико то изгледало чудно, али Француска, за разлику од неких других земаља досад није имала Музеј аутора „Малог принца“. Током две деценије његови потомци и поштоваоци су се борили да му подигну неко спомен обележје . Коначно је градоначелница Сент-Морис-де-Ремана подигла кредит на 30 година и откупила од последњих власника бивше имање Сент-Егзеперија за 950 хиљада евра . Сада ту почињу радови на изградњи музејског комплекса „Дом Малог принца. “

-Припремамо се да рестаурирамо имање и да му вртатимо излгед какво је имало у тој епохи-изјавила је градоначелница Елиз Масје. У дому ћемо обновити дневну и спаваћу собу,бибилиотелку и прибавићемо књиге, документа, фотографије и ставри које су припадале Сент -Егзиперију.

Један од експоната биће пишчева сребрна наруквица . Она је била први матријални доказ да се његов авион „Лајтнинг“ срушио у Средоземно море 31. јула 1944. г. Године 1998. Рибар Жан-Клод –Бјанко нашао је у мрежи поцрнели ланчић са угравираним написом: Аntоniе dе Sаint-Еxуперy (Цонсулео), c/о Reynal and Hitchoock Inc. 4th Ave,N. I. City. USA. Консуело је име његове жене с којом се венчао уочи самог поечтка Другог светског рата. Рејнал и Хичкок су амерички издавачи који су први објавили „Малог принца „ на енглеском језику.

По речима Оливијеа д'Агеа, рођака славног писца и авијатичара, који се налази на челу Фонда наслеђа Сент-Егзиперија, финансирање новог музеја ће се обезбедити из приватних извора, а на државне дотације се не рачуна. Поред тога, Фонд Сент -Егзиперијевог наслеђа је веома агилан у хуманитарним активностима у целом свету помажући децу из сиромашних породица и сирочад . Прошле године је на светском нивоу била организована заједничка акција овог фонда са фондацијама Дине Корзун и Чулан Хаматове.

Бранко Ракочевић