Руска компанија тужи Црну Гору за стотине милиона евра

19-11-2016 08:17:15 | | / vostok.rs |


Кипарска Централно-европска алуминијумска компанија (ћерка-компаније фирме Олега Дерипаске Ен+), на Кипру је покренула нову тужбу тешку неколико стотина милиона евра против државе Црне Горе и једног броја лица, саопштио је директор за односе са јавношћу компаније Андреј Петрушињин.

Власти земље су 2013. иницирале банкрот предузећа „Алуминијумски комбинат Подгорица“ (КАП), чији дуг је у том тренутку износио око 350 милиона евра (око половина према ЦЕАК-у и структурама Eн+) и увела у њему спољну управу. Руски менаџери су тада напустили предузеће, док је ЦЕАК почео судски процес тежак на стотине милиона евра против Владе Црне Горе пред Међународним арбитражним судом УНЦИТРАЛ у Бечу и Међународним центром за решавање инвестиционих спорова (ИЦСИД).

Како су саопштили у ЦЕАК-у, решење по првој тужби се очекује до краја године, док је по другој тужби пресуђено летос да овај спор не улази у њихову компетенцију — ЦЕАК намерава да затражи поништење ове одлуке.

„Предмет нове тужбе биће експропријација имовине ЦЕАК-а и свесно обмањивање државе која је убедила ЦЕАК да уложи што више новца у КАП са намером да се затим имовина експроприра без компензације“, изјавио је Петрушињин, нагласивши да „тачна сума захтева компаније буде одређена током судског поступка и да ће износити стотине милиона евра“.

По његовим речима, представници ЦЕАК-а више пута су покушали да се обрате црногорским властима за тражење вансудског поравнања, али су се увек наилазили на зид. Осим тога, ЦЕАК је поднео тужбу против тренутне управе КАП-а, на челу са Веселином Пејовићем, и државне црногорске компаније „Mонтенегро бонус“, која управља КАП-ом након одласка руског менаџмента.