Улицкој додељена аустријска државна награда за књижевност

01-08-2014 05:25:09 | | / mojenovosti.com |

Позната књижевница Људмила Улицка постала је први руски аутор добитник Аустријске државне награде за европску књижевност ( Osterreichiher Staatspreis fur Europaische Literatur, Europaischer Literaturpeis) чији је новчани износ 25.000 евра.

Свечаност поводом додељивања награде одржана је у суботу вече (26. јула ) у Моцартовом дому у Салцбургу, јављено је на сајту награде.

Људмила Улицка је популарна савремена руска списатељица чија су дела преведена на више од 30 језика.Биолог по струци, почела је да објављује своје приче у часопсима крајем 80.-их година прошлог века , а постала је позната након што су по њеним сценаријима снимљени филмови „Сестрице Либерти „ и „Жена за све „, а у култном књижевном чаоспиу „Нови свет „ штампана повест „Соњечка „ која јој је донела светску славу.Године 1994. „Соњечка „ је у Француској проглашена за најбољу књигу године и добила престижну књижевну награду Медичи,а четири године касније Улицка за ово дело добија угледну италијанску књижевну награду „Ђузепи Ачерби „.

Већина књига Људмиле Улицки преведена је и на србски језик и веома су читане .

Улицка се активно бави и друштевним радом. Председница је жирија конкурса историјских истраживања ученика старијих разреда руских школа „Човек у историји Русије –ХХ век „ које спроводи невладина организација „Меморијал“.

Подсећамо да је Аустријска државана награда за књижевност први пут додељена 1964.г. као награда која је носила назив Николауса Ленауа. Поред осталих добили су је Агата Кристоф,Џулијан Барнс, Милан Кундера,Вацлав Хавел, Умебрто Еко и други.

Бранко Ракочевић