Путин: Наш циљ је да ефикасно неутралишемо све претње по безбедност Русије

18-11-2016 02:31:34 | | © Sergei Karpukhin / Reuters/ vostok.rs |


Русија ће супротставити свим покушајима да се поремети стратешки баланс у свету, као што је глобални антибалистички систем ракетне одбране НАТО-а, изјавио је руски председник Владимир Путин.

"Наш циљ је да ефикасно неутралишемо све војне претње по безбедност Русије, укључујући и оне из стратешког антибалистичког систеа ракетне одбране НАТО-а, до примене концепта глобалног напада и инфрмационих ратова“, рекао је Путин

"Ми ћемо наставити да радимо на свему што је потребно да се очува стратешки однос снага", рекао је Путин, додајући да је управо стратешки омогућио свету да избегне велике оружане сукобе током Хладног рата.

Путин је разговарао са руским генералима и шефовима одбрамбене индустрије у Сочију, одржавши низ састанака везаних за одбрану. Он је рекао да ће Русија наставити да развија напредну војну технологију како би се заштила.

"Водећи светске силе тренутно користе најсавременије научно знање за развој оружја. То укључује ласерске технологије, хиперзвучне технологије и роботику. Русија спроводи много таквих истраживања, "рекао је предсједник.

"Као што смо створили напредне системе наоружања ми стриктно пратимо међународне обавезе које је Русија преузела на себе. Али неки други народи, као што сви знамо, поништавају претходне споразуме, као што је то био случај са анти-балистичких ракетама за одбрану", додао је Путин, а што се односи на повлачење САД из Споразума АБМ 2002. од стране администрације тадашњег председника САД Џорџа Буша.

Москва је оптужила САД и њене партнере из НАТО-а да угрожавају националну безбедност Русије развојем средстава за супротстављање нуклеарном одвраћању Русије, проширујући НАТО савез према руским границама и развојем напредне конвенционалне технологије удара које се могу користити за глобални напад.

Восток, РТ