Иванцов: Инцко прети, осуђује и окривљује Републику Српску

15-11-2016 09:13:55 | | / vostok.rs |

Како један одговоран међународни званичник може рећи да легитимно изабрани председник Републике Српске треба бити уклоњен?


Руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов сматра да је високи представник за БиХ Валентин Инцко својим позивом за смену предсједника Републике Српске Милорада Додика преузео одговорности које нису у складу са његовим мандатом и истиче да Запад није уједињен у ставу да би то требало учинити.

"Сјећам се седница Савјета за спровођења мира у БиХ /ПИК/ и никада ниједног члана нисам чуо да је позивао на уклањање легитимно изабраног предсједника Републике Српске", рекао је Иванцов.

Подсећајући да је Инцко представник међународне заједнице, Иванцов истиче да је он овом изјавом деловао у име једног дела међународне заједнице.

"Како један одговоран међународни званичник може рећи да легитимно изабрани председник Републике Срппске треба бити уклоњен? Ако га треба уклонити, постоје процедуре. Инцко каже да бисмо једноставно требали деловати у једном правцу, без значајних аргумената. Да једноставно некога уклонимо јер нам се не свиђа. Вјерујем да Инцко није непристрасан", рекао је Иванцов за ТВ1.

Иванцов подсећа да је много пута до сада рекао да верује да су времена високих представника давно прошла и да БиХ није нека врста протектората којој страни представник треба да диктира шта треба да ради.

"Верујем да то није поштено и да је то неприродно. С друге стране, ако погледате шта је високи представник у последње време постигао, нема много тога што би се могло поменути. Он прети, осуђује и окривљује појединце у овој земљи са нагласком на вођство Републике Српске", навео је Иванцов.

Он каже да у БиХ не треба креирати проблеме, већ да им треба приступити на начин који ће олакшати рјешења. Иванцов каже да не очекује ништа драматично у вези са извјештајем Хашког трибунала УН, истичући да је дио рада Трибунала исполитизован.

"Није било избалансираности случајева који су дошли пред Хашки трибунал. Сматрамо да тај баланс није био природан и да је на неки начин Трибунал тежио ка томе да осуди српске политичаре из времена рата, док са друге стране, није посвећена довољна пажња злочинима које су починили одређени политичари других националности", навео је Иванцов.

Говорећи о економској сарадњи БиХ и Русије, он је подсетио да руске компаније раде у енергетском сектору.

"Погледао сам нове статистичке податке, `Зарубежњефт` који послује у Републици Србској главни је платиша пореза у БиХ. Они имају одређене потешкоће у пословању које нису настале зато што не раде на прави начин, него због тренутног стања тржишта нафте у Европи", рекао је Иванцов и додао да је ова компанија најавила да ће инвестирати додатних 10 милиона евра у развој својих погона у овој години.

Коментаришући изборни резултат у САД, односно изјаву Доналда Трампа о Сирији да активности треба усмерити искључиво против "Исламске државе", Иванцов је рекао да је "победила најбоља особа". "Смер те изјаве је исправан. Он /Трамп/ `Исламску државу` види као главног непријатеља и мислим да је то исправно", рекао је Иванцов истичући да би главни циљ међународне заједнице требало да буде борба против тероризма у Сирији.

Он сматра да је неопходно изменити односе САД и Русије, јер је тренутна ситуација неприхватљива и да ће Трамп морати формулисати своје политике. Коментаришући спекулације о наводној руској умешаности у дешавања у региону западног Балкана, он је рекао да је Русија заинтересована за све земље регион јер их види као дугорочне партнере, али да не воли теорије завере и не верујем да све што се дешава укључује нечију интервенцију.

"Верујем да постоје објективни процеси који се дешавају у земљама региона. Међународна заједница, ако може, треба помоћи, али не стати на било коју страну и не покушавати наметати решења", нагласио је Иванцов.