„Политико“: Трамп проблем за Украјину

14-11-2016 07:19:08 | | / vostok.rs |


Украјина би могла да испадне са списка приоритета спољне политике Запада након победе републиканаца Доналда Трампа на председничким изборима у САД, пише „Политико“.

Према речима бившег амбасадора САД у Русији Мајкла Макфола, Украјина је „главни губитник“ америчких избора. У Кијеву се плаше да је новом председнику важније да унапређује односе са Русијом него са Украјином, чију ситуацију је током изборне кампање назвао „хаотичном“.

Европску унију, са њене стране, више плаше унутрашњи проблеми, наводи „Политико“.

Избор Доналда Трампа је сигнал Кијеву да треба да буде спреман на спровођење реформи и суочавање са Русијом без подршке Запада, сматра директорка кијевског института за светску политику Аљона Гетманчук. У исто време, Украјинци се надају да Трампова саопштења из изборне кампање неће имати епилог.

„Његови одговори на питања о Украјини су били импровизација — он се није спремао за то. Трамп је нетрадиционални политичар“, наводи лист речи шефице Комитета Врховне раде за међународне послове Хани Хопко. Ипак, Украјина треба „с разумевањем“ да се односи према новој реалности која је застрашујућа за Кијев, додала је она. Трампови ставови о Украјини нису биле тако чврсти као што је случај са садашњом америчком администрацијом, истиче „Политико“.

„На основу онога што сам слушао, становници Крима више желе да буду са Русијом него са Украјином, где су били“, изјавио је Трамп у једном интервјуу одговарајући на питање о припајању Крима Русији. Осим тога, присталице овог милијардера су успеле да изврше измену у платформи републиканца и смекшају реторику те партије против Русије.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут