Москва: Лекције трагичних догађаја у бившој Југославији, Ираку и Либији, изгледа нису научене

13-11-2016 08:42:34 | | / vostok.rs |


Одлуку Извршног савета Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО) о Сирији Москва сматра санкционом. Те акције су алармантне, јер се ОЗХО у суштини претвара у средство политичке уцене, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

„На седници Извршног савета ОЗХО 11. новембра у Хагу, као резултат вишеструких комбинација са активном употребом фактора ’регионалне солидарности‘, група држава-чланица није успела да прогура анти-сиријско решење, засновано на у суштини неубедљивим закључцима заједничког механизма ОЗХО и УН на рачун Дамаска о истрази употребе хемијског оружја у тој земљи“, наводи се у коментару Одељења за информације и штампу Министарства спољних послова Русије.

Одлуком се, између осталог, предвиђају неограничене инспекцијске мере у односу на војну инфраструктуру и научно-истраживачке институције у Сирији, које служе за обезбеђивање основних потреба националне економије земље, а у појединим областима и региона Блиског истока у целини.

„Према замисли иницијатора и реализатора, одлука ће путем инспекцијских послова омогућити ОЗХО да успостави потпуну контролу над одбрамбеним и научно-технолошким потенцијалима једне суверене државе, који је већ увелико подривен вишегодишњим ратом активно финансираним из иностранства“, истиче се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.

Министарство наглашава да одлука Извршног савета ОЗХО „изазива дубоко жаљење и узнемирење“.

„Једна од најцењенијих и најуспешнијих организација у области разоружања и неширења оружја за масовно уништење, која је 2013. године добила Нобелову награду за мир због хемијске демилитаризације Сирије, напорима одређене групе земаља, које имају идеју да промене власт у Дамаску, постала је средство политичког и економског притиска и уцене. Лекције трагичних догађаја у бившој Југославији, Ираку и Либији, изгледа нису научене, иако су их многи садашњи и бивши ’светски моћници‘ јавно признали“, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

У вези са донетом одлуком Москва очекује „даљи раст анти-сиријских акција и у ОЗХО и у Савету безбедности УН“.

„Позивамо све државе које поштују општепризнате међународне принципе и стандарде, да зауставе ову бескрупулозност и неодговорност у међудржавним односима. Изражавамо захвалност владама оних земаља које су успеле да се одупру невиђеном притиску и које не подржавају заправо санкцијску одлуку Извршног савета ОЗХО у вези са Сиријом“, пише у саопштењу Министарства спољних послова.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут