Руски суд подржао блокаду „LinkedIn“

10-11-2016 06:53:19 | | © David Loh / Reuters/ vostok.rs |


Москoвски суд је потврдио одлуку да се блокира сајт "LinkedIn". Руска регулатора агенција за телекомуникације "Роскомнадзор" саопштила је да се та компанија није повиновала Закону о приватности података, а који обавезује интернет компаније да чувају личне податаке руских корисника на серверима у оквиру граница земље.

Осим тога, "LinkedIn"поседује информације о трећим лицима која нису регистрована на сајту и то без њихове сагласности.

"Чим добијемо одлуку Суда, ми ћемо ставити "LinkedIn"у регистар прекршиоца права на приватност података и блокирати ресурс", рекао је портпарол "Роскомнадзора" Вадим Ампелонски.

Раније ове године, нижи руски суд је подржао захтев регулаторне агенције да "LinkedIn" крши права и слободе грађана.

"Планирамо да направимо потпуно обичан случај. Пошто је "LinkedIn"игнорисао више наших упозорења, те их позивали да размотре питање локализације података о личности, смо морали да идемо на суд ", рекао је шеф "Роскомнадзора", Алекандар Заров.

Портпарол "LinkedIn"рекао је за "Wall Street Journal" да је компанија затражила састанак са "Роскомнадзорom" да разговарају о захтеву за локализацију података.

Закон о приватности података о личности ступио је на снагу прошле године. Од тада je "Роскомнадзор" проверио 1.500 предузећа да би били сигурни да се поштује законска регулатива. "LinkedIn"је прва инострана компанија која се јавно не слаже са регулатором.

Восток, РТ