Лавров: Запад спреман да се бори против ДАЕШ-а, али и даље штити Нусра фронт

10-11-2016 02:14:54 | | / vostok.rs |


Руски министар је изјавио да Москва има утисак да је Запад спреман да се бори против терористичке организације ДАЕШ, али да штити Нусра фронт.

„Пре неки дан, Савет безбедности УН усвојио је изјаву у којој је осудио акције ДАЕШ-а у Мосулу због искоришћавања цивила као живог штита и захтевао да се оваква пракса заустави. Скренули смо пажњу наших колега на чињеницу да се апсолутно идентичан случај дешава у источном Алепу, само што тамо не командује ДАЕШ, већ Нусра, којој се потчињавају све остале оружане формације опозиције у том делу града и који на апсолутно исти начин не дозвољавају цивилима да напусте град преко хуманитарних коридора које су поставиле сиријске власти уз подршку руске стране и користећи цивиле као људски штит“, рекао је Лавров новинарима након разговора са својим колегом из Бенина.

„Наши западни партнери у овој ситуацији се не журе да подигну свој глас против такве потпуно нехумане праксе која, опет, указује да је Запад спреман да се бори против ДАЕШ-а, али да и даље штити Нусра фронт, јер очигледно још увек има неке калкулације у које је укључена ова илегална група“, истакао је Лавров.

Русија је спремна да истражи наводе о ваздушним нападима на цивилне објекте руског ваздухопловства у Сирији ако јој се предоче докази, рекао је Лавров.

„Ми увек инсистирамо да нам се представе чињенице. Било је много случајева када су неке државе или невладине организације тврдиле да су уништени неки објекти у нашим нападима: школе, обданишта“, рекао је Лавров. „Министарство одбране Русије више пута је представљало документоване доказе да то није тачно. Стога, наравно да ћемо бити спремни да истражимо све случајеве, али до сада нико никада није представио те конкретне чињенице“, нагласио је Лавров.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут