Власти Алепа не представљају интересе становника и додворавају се терористима

08-11-2016 05:07:53 | | / vostok.rs |


Самопроглашени органи власти сиријског Алепа не представљају интересе становника источног дела града и додворавају се терористима, саопштила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Она је подсетила да, према информацијама које има, у Алепу постоје два „органа самоуправе“. Покрајински савет, један од органа самоуправе, налази се у турском Газијантепу. Други је такозвани Градски савет, чије руководство се налази у селу Атарибу, двадесетак километара југозападно од Алепа. Још једна структура која постоји у Алепу је такозвана „привремена влада“, која је уско повезана са Националном коалицијом сиријске револуције и опозиције.

„Све те самозване ’власти‘ далеко су од тога да представљају становнике источних делова Алепа, који су, у ствари, таоци милитаната. Још горе је то што се, испуњавајући наређења својих финансијера, те личности, које говоре, наводно, у име цивила, снажно додворавају терористима и најрадикалнијем делу илегалних оружаних група и теже наставку крвопролића и патњи народа“, пише на интернет страници Министарства спољних послова Русије као одговор медијима на питање шта представља „локални савет“ источног Алепа и ко га је одобрио.

Портпаролка Министарства спољних послова истакла је да су оба „савета“ наводно „изабрана“ 2013. године. У почетку, према достављеним извештајима, њихово финансирање обезбеђивао је Катар. Сада су им главни спонзори САД, Велика Британија, Француска, УАЕ и скандинавске земље. „Опструкција ’савета‘ је довела до прекида хуманитарне операције УН испоруке помоћи у Источни Алеп преко пута Кастело крајем августа 2016. године. На савести ’савета‘ је и недавни неуспех медицинске евакуације из Источног Алепа. Желела бих да подсетим да су опозициони ’лекари‘ покушали да размењују пацијенте за испоруке лекова екстремистима“, рекла је она.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут