Песков: Русија прати америчке председничке изборе као и друге међународне догађаје

08-11-2016 12:39:44 | | / vostok.rs |


Русија прати америчке председничке изборе, као и друге велике међународне догађаје, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Можете видети да Кремљ има своју агенду. Наравно, избори за председника САД су важан догађај, који ми пратимо, поред других међународних догађаја“, одговорио је Песков на питање колико пажљиво Кремљ прати изборе у САД-у.

Он је одбио да каже у којем формату ће председник Русије Владимир Путин честитати победу новом председнику САД и додао да треба сачекати резултате избора.

„Постоје различити формати, а телеграм је најчешћи у дипломатској пракси. Не могу да наведем који начин ће одабрати председник Путин.“

Он је истакао да се за сада не зна када ће бити упућене честитке новом америчком председнику.

„Хајде да сачекамо резултате. Не треба говорити о томе док се још не знају резултати. Не треба да журимо са одлукама“, рекао је Песков.

Председнички избори у САД одржавају се 8. новембра. На победу претендују кандидаткиња Демократске партије Хилари Клинтон и кандидат Републиканске партије Доналд Трамп. Истовремено се одржавају избори за Конгрес и локалне органе власти. Русија спремна за обнављање односа онолико колико је спреман Вашингтон Русија је спремна за обнову сарадње са САД онолико колико је Вашингтон спреман да односе доведе на нови ниво, узимајући у обзир обостране интересе, изјавио је Песков.

„Могуће је ново ’ресетовање‘ у односима између Москве и Вашингтона, онолико колико наши партнери у Вашингтону буду спремни да се баве реанимацијом наших односа и довођењем односа у режим обострано корисног дијалога, у којем се узимају у обзир заједнички интереси“, рекао је представник Кремља.

Он је додао да је руски председник више пута говорио да је Русија заинтересована за односе са САД.

„Бићемо спремни за напредак у развоју тих односа и за њихову обнову, онолико колико за то буду спремни наши амерички партнери“, истакао је он. Одговарајући на питање ко треба да учини први корак у обнављању односа, Москва или Вашингтон, Песков је нагласио да је „ту важно постојање политичке воље“.