Лавров: Покушаји изолације Русије су доводили до озбиљних последица за читав континент

08-11-2016 10:04:34 | | / vostok.rs |


Москва не покушава да погорша сукоб у Украјини и заинтересована је за његово решавање више од било кога другог, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

„Данас је потребно уложити велике напоре да се успостави поверење у Европи, које је озбиљно угрожено као последица унутрашње украјинске кризе. Сви се слажемо да је најважнија хитна и пуна имплементација Минског споразума“, рекао је Лавров.

„Русија је заинтересована за решавање конфликта на својим границама више од било кога другог, упркос чињеници да повремено чујете изјаве да ми наводно желимо да вештачки затежемо тај сукоб и заувек да га задржимо у замрзнутом стању“, истакао је Лавров у свом обраћању на међународном семинару „Потсдамски сусрети“ у организацији руског Савета за спољне послове у Москви.

Руски министар је рекао да је неопходно да се уједине напори и потенцијали свих држава како би се Европи обезбедило место које јој припада у модерном систему светског поретка.

„Ми доследно верујемо да без уједињених потенцијала свих држава и обезбеђивања достојног места Европи, укључујући и Европску унију, у новом полицентричном систему светског поретка, он вероватно неће успети“, рекао је Лавров.

Он је додао да „у савременом међусобно повезаном свету више није могуће стварање појединачних острва безбедности и да се заједнички проблеми, у шта се свакодневно уверавамо, могу решити само заједнички“.

„Историја је више пута показивала да су покушаји да се Русија изолује увек доводили до озбиљних последица за читав континент, док је активно укључивање земље у своје послове било праћено дугим периодима стабилности“, додао је министар.