САД да не рачунају на могућност присуства дипломата на изборима у Русији

08-11-2016 09:53:58 | | / vostok.rs |


Москва сматра да је неприхватљиво ограничавање приступа руским дипломатама на изборним местима у САД, закључци су изведени и предати америчкој страни у виду ноте. Наш одговор ће бити реципрочан, изјавио је заменик министра послова Русије Сергеј Рјабков.

Раније је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова рекла да ФБИ врши директан притисак на руске дипломате како би их спречио да дођу на бирачка места на председничким изборима у САД. Један од случајева догодио се у Хјустону када су агенти ФБИ блокирали аутомобил запосленог у Генералном конзулату Русије.

Такође, Министарство спољних послова Русије саопштило је да је амерички Стејт департмент препоручио руским представницима да „не долазе сами на бирачка места“.

„Случај који је поменула портпаролка Министарства спољних послова није једини у овом низу. Постоје и други примери покушаја застрашивања наших дипломата који у складу са одредбама Бечке конвенције врше дипломатске функције и труде се да се боље упознају са унутрашњим политичким условима боравка“, истакао је Рјабков.

Он је напоменуо да се у Хјустону, осим описаног инцидента, десио још један сличан случај који сведочи да „представници одговарајућих безбедносних структура америчке администрације не презају ни од чега како би спречили руске представнике да изврше процену услова спровођења предстојећих избора“.

„Ми смо одатле извукли закључке и пре неколико дана званичним путем упозорили Амбасаду САД у Москви да америчка страна не треба да рачуна на могућности присуства дипломата америчких представништава, амбасада и генералних конзулата у Русији, на изборима који ће се у будућности одржавати у Русији“, нагласио је Рјабков.

На питање какво је упозорење послато америчкој страни, Рјабков је одговорио да је оно „званично предато у форми документа, у виду дипломатске ноте“.