Србски математичари први на „Математичком вишебоју” у Москви

05-11-2016 11:05:48 | | / vostok.rs |

Eипа Математичке гимназије из Београда овојила је прво место на „Математичком вишебоју” у Москви.

Mлади математичари су у екипном такмичењу, у збиру бодова у три индивидуална и у једном тимском такмичењу, освојили прво место и прву награду са највећом разликом од другог места откако такмичење постоји.

У појединачној конкуренцији Огњен Тошић и Никола Раичевић освојили су прве награде, Алекса Милојевић другу, а Игор Медведев трећу награду.

Традиционални екипно-индивидуални турнир „Математички вишебој” почео је 1. новембра и завршио се јуче у Москви, у организацији гимназије „Колмогоров”, преноси Танјуг.

На такмичењу је учествовало 25 тимова из Русије, Казахстана и Белорусије, а позив за учешће добила је и Математичка гимназија.

Огњен, који је у индивидуалним такмичењима освојио прву награду, каже да су задаци били занимљиви, атипични и "лепо освежење" у односу на стандардне задатке.

"Била су три индивидуална такмичења и на крају се сабирају бодови са сва три и тако смо нас двојица били први", објашњава Никола Раичевић како су он и Огњен освојили прво место.

Задаци нису били тешки ни Игору, који се вратио са наградом за треће место.

"Била су два тимска и три индивидуална такмичења. Задаци нису били толико тешки али их је било бројно више него иначе, и успели смо већину да решимо", каже Игор Медведев.

Алекса, освајач другог места, задовољан је јер су, како каже, издржали темпо и успели да одговоре изазову.

РТС, ТАНЈУГ